Три дні до ембарго: Вартість перевезення російської нафти різко подорожчала, ніхто не хоче з нею зв’язуватись— Bloomberg

15:20 02.12.2022

Вартість доставки російської нафти стрімко зростає, оскільки дедалі більша кількість власників танкерів відмовляються від її перевезення за кілька днів до набуття чинності європейського ембарго.

Як повідомляє НВ з посиланням на Bloomberg, власники танкерів, які, як і раніше, готові перевозити російську нафту, стягують вищу плату за ризик. 

За словами суднових брокерів, ставки на перевезення між Балтійським морем та Індією зросли до $15 млн, або $20 за барель, за умов завантаження після 5 грудня, коли набудуть чинності нові обмеження ЄС. Раніше перевезення цим маршрутом коштували в діапазоні $9−11 млн.

«Зростання витрат відображає проблеми, з якими стикаються постачальники російської нафти напередодні крайнього терміну, коли ЄС, у тому числі деякі з найбільших у світі власників танкерів у Греції, припинять продовжувати доставку та інші послуги для неї. Менша кількість доступних суден та необхідність перенаправлення російської нафти від традиційних покупців у Європі до нових покупців у Азії та на Близькому Сході також сприяють підвищенню ставок», — пояснює агентство.

У той же час, надмірні витрати на фрахт, у свою чергу, підривають вартість російського сорту Urals, який втрачає конкурентоспроможність.

Ситуація, що складається, сприяє переходу до доставки російської нафти так званим тіньовим флотом — танкерами, що належать невідомим власникам, які готові продовжувати перевалку, незважаючи на загрозу санкцій. Йдеться переважно про старі судна, багато з яких мають досвід роботи з режимами, які перебувають під санкціями, такими як Іран.
 

Ще на цю тему