СБУ викрила митників, які блокували експорт зерна до Євросоюзу

14:20 02.12.2022

Служба безпеки України (СБУ) викрила високопосадовців з митниці, які блокували вивезення українського зерна до Європейського Союзу. 

Про це повідомила прес-служба СБУ у Фейсбуці.

В результаті слідчо-оперативних дій на Київській, Львівській та Чернівецькій митницях заблоковано корупційну схему. Викрито керівництво відповідних регіональних митниць, яке організувало механізм незаконного одержання грошей за оформлення експортно-імпортних операцій. За різні суми хабарів вони «гарантували» представникам агрокомпаній безперешкодне митне оформлення оптових партій сільгосппродукції, яку експортували до країн Євросоюзу, зокрема українського зерна”, — вказала прес-служба.

Також учасники злочинного механізму вимагали гроші з підприємців, які ввозили в Україну іноземні товари широкого вжитку для подальшого продажу у торгових мережах.

Щодня організатори схеми одержували прибутки у сотні тисяч гривень. У разі відмови сплачувати гроші вони створювали штучні перешкоди під час проведення митних процедур і робили бюрократичні відмови у провезенні продукції.

У межах кримінального провадження за ч.3 ст.368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин правопорушень і притягнення винних до відповідальності.
 

Ще на цю тему