ЄС сьогодні починає консультації щодо дев'ятого пакета санкцій проти Росії

12:20 02.12.2022

Європейська комісія готується в неділю 2 грудня почати консультації з країнами Європейського Союзу щодо нового, вже дев’ятого пакета санкцій проти Росії у зв’язку з її повномасштабним вторгненням в Україну.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Польське радіо.

Деякі держави-члени ЄС раніше висловлювали невдоволення тим, що Єврокомісія відкладає подальші пропозиції щодо обмежень проти Росії – останній пакет санкцій було ухвалено два місяці тому.

Польща та країни Балтії, які надіслали свої проєкти обмежень до Комісії кілька тижнів тому, закликали до швидкої роботи над наступним пакетом.

Серед їхніх пропозицій є зокрема заборона на співпрацю в галузі ядерної енергетики, у технологічному секторі, заборона на експорт усіх безпілотників включно із цивільними та скорочення послуг. У список також увійшли заборона на ввезення діамантів з Росії та продаж нерухомості росіянам.

Польща і країни Балтії вважають, що робота над дев'ятим пакетом санкцій повинна вестися паралельно з переговорами про обмеження ціни на російську нафту, які ЄС зобов'язався запровадити з "Групою семи".

Однак сам ЄС із 5 грудня має запровадити повне ембарго на російську нафту, тож домовленість із G7 означає, що європейські санкції будуть дещо послаблені.

"Якщо ми хочемо скасувати ембарго, ми хочемо чогось натомість і значного удару по російському бюджету подальшими санкціями", – сказав кореспондентці "Польського радіо" один із дипломатів ЄС.

Наприкінці листопада глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила, що Європейський Союз готує дев'ятий пакет санкцій проти Росії за вторгнення в Україну.

Тоді неофіційно повідомлялося, що ЄК планує презентувати дев'ятий пакет санкцій проти Росії наприкінці листопада, з розрахунком, щоб схвалити його на початку грудня.
 

Ще на цю тему