Вірменія та Угорщина домовились про відновлення дипвідносин

11:40 02.12.2022

Офіційні Єреван та Будапешт обговорили можливість відновлення дипломатичних відносин, призупинених з 2012 року.

Про це спершу повідомило вірменській службі "Радіо Свобода" дипломатичне джерело, пише Європейська правда.

За словами джерела, питання обговорюватиметься на зустрічі міністрів закордонних справ Вірменії та Угорщини Арарата Мірзояна та Петера Сійярто, яка запланована у четвер 1 грудня у польському місті Лодзь у рамках засідання глав МЗС країн ОБСЄ.

"З огляду на той факт, що минулого року Угорщина сприяла репатріації п'яти вірменських військовополонених, Вірменія обговорює можливість відновлення дипломатичних відносин", - зазначило дипломатичне джерело.

Оновлено 19:27. МЗС Вірменії підтвердило, що глави зовнішньополітичних відомств Єревана й Будапешта домовлилися про нормалізацію дипвідносин.

"Міністри обмінялися думками про нинішній етап відносин Вірменії та Угорщини. Вони досягли домовленості про відновлення повноцінних дипломатичних відносин, заявивши про намір відкрити нову сторінку у вірмено-угорських відносинах, що базуватиметься на взаємній довірі та повазі до міжнародного права", - йдеться в повідомленні.

Дипломатичні відносини між Вірменією та Угорщиною були призупинені з 2012 року за рішенням Ради національної безпеки Вірменії після екстрадиції до Азербайджану Раміля Сафарова, засудженого у 2004 році в Угорщині за вбивство вірменського лейтенанта Гургена Маркаряна.

У 2004 році під час міжнародних навчань, організованих НАТО, 26-річний азербайджанський офіцер Раміль Сафаров купив у місцевому магазині сокиру, щоби зарубати нею ровесника-вірменина Гургена Маргаряна, який спав у сусідній кімнаті військового готелю, де були розміщені учасники навчань. 

Злочинця зупинила поліція, коли він намагався виламати двері другої кімнати, де зупинився ще один вірменський офіцер.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв домовився з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном, щоби вбивцю "перевели для відбування покарання" до азербайджанської в’язниці, але його звільнили прямо біля трапу літака.

На батьківщині в Азербайджані Раміль Сафаров став національним героєм.
 

Ще на цю тему