рф запускає радянські ракети для виявлення та виснаження української ППО — Генштаб

18:20 01.12.2022

Використання крилатих ракет радянського виробництва, які споряджені невибухонебезпечною бойовою частиною, зокрема зумовлене відволіканням на себе уваги української системи протиповітряної оборони.

Про це сказав на брифінгу представник Центрального воєнно-наукового управління Генерального штабу Збройних Сил України полковник Микола Данилюк, передає Укрінформ.

"Свідомий запуск цих ракет спрямований на проведення демонстраційних дій, відволікання на себе уваги української системи протиповітряної оборони, виснаження її в той час, як сучасні російські ракети Х-101 та 3М-14 комплексу «Калібр» спрямовуються на об’єкти критичної інфраструктури, житлові квартали, що може значно підвищити ефективність їхнього застосування", — сказав Данилюк.

Тобто, за його словами, запуск даних ракет спрямований на «вскриття» системи протиповітряної оборони нашої держави та її виснаження.


Офіцер Генштабу наголосив, що навіть «неспоряджена» ракета становить значну загрозу завдавання невибіркового ураження — через власну кінетичну енергію ракети та залишки палива.

На брифінгу було продемонстровано фрагменти бойової частини ракети Х-55СМ, які рф застосовує під час обстрілів України. Це модифікація зі збільшеною дальністю радянської авіаційної крилатої ракети Х-55, яка застосовується росією для обстрілів України зі стратегічних бомбардувальників Ту-95 та Ту-160 з березня 2022 року. Ці дозвукові ракети летять на гранично малих висотах із огинанням рельєфу місцевості.

Основні ТТХ Х-55СМ: дальність польоту — до 3500 км; стартова маса —1,5 тонни (паливо — 260 кг); маса бойової частини — 410 кг; потужність — 200-500 кілотонн; точність — до 20 м.

Теми:

Ще на цю тему