У Туреччині готові відправити в Україну кораблі-електростанції: що відомо

10:20 01.12.2022

У турецькій компанії Karpowership заявили, що ведуть переговори про відряджання плавучих «потужних кораблів» в Україну для постачання електроенергії.

Передає УНН із посиланням на Nikkei.

Деталі

Karpowership, яка заявляє про найбільший у світі флот таких суден, відправлятиме кораблі до Одеси, повідомив Nikkei високопоставлений керівник компанії.

"Ми обговорюємо з Одеською областю та українською компанією «Укренерго» розміщення трьох електростанцій поблизу Одеси загальною потужністю 300 мегаватів", — сказав Зейнеп Гарезі, член правління Karpowership з комерційних операцій, в інтерв’ю в штаб-квартирі компанії.

За його словами, коли буде досягнуто домовленостей щодо технічних і комерційних аспектів, потрібно визначити параметри, пов’язані з безпекою, з точки зору як наших команд експлуатації та технічного обслуговування, так і наших активів.

"Якщо ми зможемо забезпечити ці параметри, ми хотіли б продовжити проєкт", - наголосив він.

Гарезі припустив, що угода може потребувати підтримки ООН.

"Я думаю, що нам знадобиться зелене світло на рівні Організації Об’єднаних Націй, щоб реалізувати це, з такими ж винятками, як і угода про зерно", маючи на увазі угоду, укладену за посередництва ООН і Туреччини, яка дозволила Україні експортувати зерно морем із Одеси без втручання Росії.

"Залежно від потреб і схвалень ми можемо зробити це впродовж цього року", — сказав Харезі. "Кораблі готові та введені в експлуатацію. Ми можемо розгорнути їх уже через три тижні".

300 МВт, які можуть постачати три судна, забезпечать електроенергією до 1 мільйона будинків на повній потужності.

З наближенням зими та падінням температури в Україні зросли побоювання щодо електропостачання. Європейський Союз також веде переговори про те, як постачати в країну більше енергетичного обладнання.

Ще на цю тему