Запуск дронів на Шпіцбергені: у Норвегії розпочався суд над сином соратника путіна

13:00 30.11.2022

У Норвегії почався суд над сином соратника президента рф володимира путіна Андрієм Якуніним, його звинувачують у запуску дронів на Шпіцбергені.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на АР.

Зазначається, що чоловік заперечував будь-які правопорушення на початку судового процесу, у якому його звинувачують у порушенні закону, що забороняє росіянам керувати дронами на території країни.

Наразі він залишається під вартою. Очікується, що суд над ним триватиме до п'ятниці.

Андрій Якунін, який має російський і британський паспорти, був заарештований у Гаммерфесті, в арктичній Норвегії, 17 жовтня після того, як він проплив навколо арктичного архіпелагу Шпіцберген і вздовж узбережжя Норвегії. Архіпелаг розташований більш ніж за 800 кілометрів на північ від материка Норвегії.

Під час обшуку його судна поліція вилучила дрони та електронні пристрої. За словами адвоката підзахисного Джона Крістіана Елдена, 47-річний Якунін знімав за допомогою дрону альпіністів та плавання повз льодовики під вітрилом. Адвокат зазначив, що Якунін повинен вважатися громадянином Великої Британії, а не росії.

Норвезьке інформаційне агентство NTB повідомило, що Якуніна звинувачують у тому, що кілька разів керував дронами на Шпіцбергені, де він перебував з 3 серпня по 6 вересня.

Якунін є сином колишнього глави РЖД Володимира Якуніна, близького соратника путіна. Якунін старший був включений до списку санкцій США російських чиновників і бізнесменів після анексії росією Криму в 2014 році.

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну Норвегія разом із кількома іншими західними країнами заборонила росіянам і російським організаціям керувати безпілотниками та іншими літальними апаратами над своєю територією. Порушення цієї заборони карається позбавленням волі на строк до трьох років, а за несанкціоновану фотозйомку – на один рік.
 

Ще на цю тему