Порти Великої Одеси працюють на 50% потужності 

14:40 28.11.2022

Дію Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів у Чорному морі продовжено на 120 днів, але Росія все ще має інструменти для штучного обмеження її можливостей. 

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, пише видання Порти України.

77 суден стоять у черзі для проходу інспекції в Туреччині, порти Великої Одеси використовують до 50% своїх потужностей, вартість зерна зростає з кожним новим шантажем з боку Росії. Ми мали досвід проведення 40 інспекцій на добу, зараз через позицію РФ на день інспектується в 5 разів менше. У жовтні Зернова ініціатива дозволила експортувати 4,2 млн тонн зернових, у листопаді не вийдемо і на 3 млн тонн. При цьому, технічно ми можемо вийти на 6 млн тонн на місяць”, — написав Кубраков у Facebook.

Міністр наголосив, що штучне затягування призводить до збитків з боку фермерів та судновласників, у підсумку втрачають найуразливіші верстви населення та країни на межі голоду. Один день простою обходиться щонайменше у $30 тис. Зараз судна очікують на інспекцію від 2 до 5 тижнів.

Стратегічно ми маємо досягти не тільки пришвидшення інспекцій на Босфорі, а й долучення до Ініціативи портів Миколаєва та пролонгації угоди щонайменше на рік. Щодо приєднання до Ініціативи портів Миколаєва ми офіційно звернулися до ООН та Туреччини з пропозицією розглянути зміни до Ініціативи”, — підсумував Кубраков.

У неділю, 27 листопада, разом із Послом США Бріджит Брінк та Спеціальним уповноваженим з санкційної політики США Джеймсом О‘Браєном команда МІУ обговорювала способи посилення Зернової ініціативи та розширення її можливостей. Відвідали порт Одеси та порт «Південний», поспілкувалися з портовим та аграрним бізнесом.

Станом на 27 листопада в рамках зернової ініціативи порти Великої Одеси відправили 501 судно, які експортували 12,2 млн тонн українського продовольства до країн Африки, Азії та Європи.

Наприкінці липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Аналогічну угоду ООН та Туреччина підписали з Росією.

Перше завантажене судно в рамках Ініціативи вийшло з Одеського порту 1 серпня. Перше судно під завантаження зайшло до порту Чорноморськ 7 серпня і залишило порт 13 серпня.

На зустрічі у Стамбулі у листопаді погоджено продовження дії Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море під егідою ООН ще на 120 днів — до середини березня 2023 року.
 

Ще на цю тему