«Зерно з України»: Україна буде постачати продовольство до найбідніших країн Африки

19:30 26.11.2022

До 60 кораблів з українським зерном до середини наступного року планують відправитися в деякі з найбідніших країн Африки. 

Про це заявив президент України Володимир Зеленський, повідомляє ZN.ua з посиланням на The Guardian.

Ініціатива «Зерно з України» організована за участю державних установ, неурядових організацій та приватних корпорацій. Перші три кораблі мають відправитися з Одеси в Судан, Сомалі та Ємен.

Зеленський заявив, що запускає програму у День пам’яті жертв голодоморів в Україні. Програма підтримується новою міжнародною координаційною групою із запобігання голоду.

«Навіть коли країна бореться з нестачею продовольства, спустошеними сільськогосподарськими угіддями та широкомасштабними відключеннями електроенергії, ми ніколи не забудемо про нашу роль відповідального глобального громадянина - особливо після того, як самі пережили голод як нація. Африка відчайдушно потребує продовольства, і Україна готова підтримати незахищених людей у скрутну годину», - сказав президент України.

Минулого тижня Росія погодилася продовжити зернову угоду ще на 120 днів. З початку функціонування зернової ініціативи 11 млн тонн української сільськогосподарської продукції було доставлено до 38 країн світу.

Але деякі з найбідніших країн були витіснені з ринку через високу ціну на зерно. Новий механізм покликаний забезпечити протидію ринковому тиску, що змушує відправляти зерно до заможних регіонів, таких як Європа. Суть програми під назвою «Зерно з України» полягає в тому, що країни-учасниці проекту купують сільськогосподарську продукцію в українських виробників - пріоритетом є малі та середні підприємства, і передають її країнам, які перебувають на межі голоду.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) вже погодилося надати до $20 млн через Всесвітню продовольчу програму ООН. Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі також оголосив про виділення додаткових коштів під час свого візиту в Україну.

Раніше повідомлялося, що дію зернової ініціативи продовжили ще на чотири місяці. Гарантами виконання Ініціативи залишилися ООН та Туреччина. Спільний координаційний центр (СКЦ) продовжив дію свого навігаційного керівництва для функціонування морського гуманітарного коридору на новий період, встановлений у рамках зернової ініціативи.
 

Ще на цю тему