У росії суд виніс вирок п'ятьом фігурантам «справи кримських мусульман»

16:20 24.11.2022

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону ухвалив вирок п'ятьом кримським татарам у справі кримських мусульман.

Як пише Крим.Реалії, про це повідомляє українське видання «Ґрати».

Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму. Перші чотири роки вони мають провести у в'язниці – з найсуворішим режимом ув'язнення. А після закінчення терміну ще на рік будуть обмежені у свободі. Обмеження передбачає заборону змінювати місце проживання, виходити з дому з 22 до 6 години, відвідувати публічні масові заходи та зобов'язує відзначатися в контрольних органах двічі на місяць. Фактично, зазначають «Ґрати», це мало чим відрізняється від нічного домашнього арешту.

Османа Аріфмеметова, Руслана Сулейманова та Рустема Шейхалієва суд засудив до 14 років колонії, перші чотири роки – у в'язниці. Після відбування строку на них накладено обмеження волі на два роки.

Раніше російський прокурор Євген Колпиков попросив суд призначити тривалі терміни позбавлення волі кримськотатарським активістам: 16 років – Енверу Аметову та Руслану Сулейманову, 16,5 років – Осману Аріфмеметову, 15 років – Яшару Муєдінову та 17 років – Рустему Шейхалієву.

У березні 2019 року російські силовики провели у Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, у тому числі представників громадського об'єднання «Кримська солідарність». Загалом було затримано 24 особи, серед них – громадянські журналісти Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв, Ремзі Бекіров. 27 і 28 березня 2019 року російський суд у Сімферополі заарештував усіх затриманих.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав політв'язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 27 березня 2019 року в Криму.
 

Ще на цю тему