Країни НАТО випробовують протиповітряну та протиракетну оборону в Румунії

15:20 24.11.2022

Французька наземна система протиракетної оборони MAMBA відбила імітацію повітряної атаки винищувачів союзників під час навчань 23 листопада.

Про це повідомляє управління зі зв’язків із громадськістю командування повітряних сил НАТО, пише видання «Думская».

Розгорнута в Румунії з травня 2022 року MAMBA доповнює інтегровану систему протиповітряної та протиракетної оборони НАТО. Винищувачі союзників, зокрема F-16 з Туреччини, іспанські винищувачі Eurofighter, які зараз дислокуються в Болгарії в рамках місії НАТО, американські літаки електронної боротьби E/A 18G Growler і винищувачі ВМС Франції Rafale, що летіли з авіаносця Charles De Gaulle, брали участь у планових випробуваннях системи.

«У відповідь на війну росії проти України ми продовжуємо зміцнювати наше стримування та оборону в східній частині Альянсу. Йдеться про значне посилення нашої протиповітряної оборони за допомогою більшої кількості винищувачів і літаків-розвідників на патрулі, більшої кількості наземних систем протиповітряної оборони та кораблів, здатних до протиповітряної оборони в морі», — заявила речник НАТО Оана Лунгеску.

Ракетна платформа наземного базування (SAMP/T), яку французькі військові також називають MAMBA, є протиракетною системою, призначеною для захисту поля бою та чутливих об’єктів — таких як аеропорти та морські порти — від крилатих ракет, пілотованих та безпілотних літальних апаратів та тактичних балістичних ракет.

«Такі системи як французька MAMBA, які зараз підтримують місію Air Shielding командування НАТО в Румунії, є ключовою частиною інтегрованої системи протиповітряної та протиракетної оборони Альянсу. Такі постійні тренування та навчання забезпечують готовність екіпажів виявляти та, якщо потрібно, реагувати на повітряні та ракетні траєкторії, які можуть загрожувати їхнім оборонним районам операцій», — сказав бригадний генерал Крістоф Пліт, заступник начальника оперативного штабу Командування авіації НАТО.

Інтегрована система протиповітряної та протиракетної оборони НАТО постійно охороняє та захищає повітряний простір країн Альянсу. Окрім французької системи MAMBA в Румунії, Німеччина розгорнула ракети Patriot у Словаччині, США розгорнули ракети Patriot у Польщі, а іспанці розгорнули системи NASAMS у Латвії у відповідь на вторгнення росії в Україну.
 

Ще на цю тему