Чеський дипломат: санкції не дають швидкого результату, але вони змінять поведінку Росії

13:20 24.11.2022

Хоча ефект від західних санкцій на економіку Росії може здаватися незначним, але він стане помітнішим з часом.

Про це у розмові з Європейською Правдою сказав Ян Маріан, спецпосланник МЗС Чехії, відповідальний за Східне партнерство і за політику щодо Східної Європи.

На його думку, вже запроваджені санкції працюють, і їхні результати стануть помітні через декілька місяців, а на додачу потрібно запроваджувати нові обмеження. 

"Це такий процес, де не можна очікувати швидких результатів. Але те, чого ми досягли – це унікальна річ, причому ці санкції ми схвалили консенсусом. І вони дадуть свій ефект. І я підкреслю: ми не закриваємо тему, навпаки, ми підтримуємо нові пакети санкцій та будемо лобіювати їх у Брюсселі.

Також попереду багато роботи на рівні Євросоюзу проти російських олігархів, проти "брудних грошей". Тож санкції працюватимуть", - зазначив Ян Маріан.

Він додав, що дуже важливо, що Європа почала позбуватися залежності від енергетичних ресурсів – що мала би робити ще завчасно, але зволікала. 

"А тепер ми все це робимо, зупиняємо закупівлю російських енергоресурсів. І Росія не зможе так просто переспрямувати експорт на інші ринки. Це як мінімум забере час. Також дуже важливо не давати Росії шансу отримувати деякі технології, які можуть використовувати проти вас, та інші обмеження. У підсумку, ці санкції змінять поведінку російського режиму", - сказав Ян Маріан.

На його думку, відповідь, наскільки працюють санкції, стане яснішою взимку-навесні.

Докладно з переліком російських підприємств під санкціями можна ознайомитись у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, ЄС, Канади, Великобританії та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему