Швейцарія приєдналася до восьмого пакета санкцій ЄС проти Росії

19:20 23.11.2022

Федеральна рада Швейцарії 23 листопада затвердила нові санкції проти Росії, ухвалені Європейським союзом у рамках восьмого пакета.

Про це йдеться в заяві уряду, пише Європейська правда.

"З 23 листопада Федеральна рада вжила заходи, передбачені восьмим пакетом санкцій. Вони включають правове підґрунтя для запровадження граничних цін на російську сиру нафту та нафтопродукти, а також обмеження на інші вироби із заліза та сталі, аерокосмічну продукцію та товари, що мають економічне значення для Росії", - йдеться в заяві.

Заходи також включають заборону на надання додаткових послуг (ІТ, інжиніринг, архітектура, юридичні послуги) російському уряду і російським компаніям, а також на зайняття посад у радах директорів деяких російських державних компаній.

Однак при цьому Швейцарія гарантує збереження доступу до швейцарського законодавства і повне забезпечення верховенства закону. Такою була умова Федеральної ради під час ухвалення цих нових заборон.

На додачу до вжиття заходів, викладених у восьмому пакеті санкцій ЄС, Федеральна рада тепер прямо включила до постанови ембарго на постачання зброї в Росію, яке з міркувань швейцарського нейтралітету також частково поширюватиметься на Україну.

"Досі ембарго на постачання зброї здійснювалося у Швейцарії в основному на основі чинного законодавства про контроль за військовим майном і товарами. Тепер, під час ухвалення ембарго на військову техніку, воно прямо включене до постанови у зв'язку із ситуацією в Україні", - йдеться в заяві.

Восьмий пакет санкцій ЄС було запроваджено 6 жовтня. Санкції набудуть чинності 23 листопада о 18:00.

Федеральна рада сьогодні 23 листопада ухвалила рішення внести поправки до постанови, що дозволяють купівлю певних добрив за умови, що товари призначені для третьої країни.

Докладно з переліком російських підприємств під санкціями можна ознайомитись у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, ЄС, Канади, Великобританії та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему