ЄС зацікавлений у співпраці з Центральною Азією в обхід Росії – Борель

21:00 21.11.2022

Розвитком транспортних коридорів в обхід Росії зацікавлені Євросоюз та країни Центральної Азії. 

Про це пише голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель на сайті дипломатичної служби ЄС "External action", повідомляє ZN.UA.

«Центральна Азія прагне диверсифікувати свої відносини і розглядає Євросоюз як найбільш підходящий партнер», — пише Боррель.

За його словами, Євросоюз також зацікавлений у поглибленні зв'язків із регіоном, насамперед, як з постачальником енергоносіїв та критично важливої сировини.

У своїй Жозеп Боррель визнає, що існуючі зв'язки розвинені слабо. Багато країн Центральної Азії мають доступ до європейського та світового ринку лише через Росію. "Але надмірна залежність та відсутність вибору можуть обійтися дорогою ціною – ми засвоїли гіркий досвід", – зазначає голова європейської дипломатії.

Особливий інтерес ЄС виявляє до Транскаспійського коридору, який з'єднує Китай та Європу через Казахстан, Азербайджан, Грузію та Туреччину. Боррель повідомляє, що Європейський банк реконструкції та розвитку працює над техніко-економічним обґрунтуванням цього коридору.

За його словами, Росія та Китай «грали і продовжують відігравати важливу роль» у Центральній Азії. Однак Євросоюз «вже є її головним торговим та інвестиційним партнером».

Так, за останні десять років Євросоюз інвестував у регіон понад сто мільярдів євро, що набагато більше, ніж Росія та Китай. Планується виділити ще до 300 мільярдів євро.

Раніше Казахстан фактично заблокував залізничні постачання російського зерна Китай, Афганістан Узбекистан, Киргизію та Туркменію. Зробив це Казахстан у досить витонченій формі – просто піднявши транзитні тарифи.
 

Ще на цю тему