З іноземного судновласника стягнули майже 65 млн грн за викид пальмової олії в порту «Південний»

13:20 18.11.2022

За рішенням Господарського суду Одеської області з іноземної компанії-судновласника стягнено майже 65 млн грн за звинуваченням у забрудненні морських вод України пальмовою олією в 2020 році. 

Про це повідомив Офіс генерального прокурора, пише видання Порти України.

Прокурори в суді довели, що 30 квітня 2020 року в акваторії морського порту «Південний» під час вивантаження іноземного судна Stavanger стався неконтрольований скид 8,5 тонн суміші пальмового олеїну та пальмового стеарину. У прокуратурі пояснили, що вказані дії є порушенням вимог Міжнародної конвенції щодо запобігання забрудненню із суден 1973 року. Згідно з Конвенцією, сторони зобов’язуються дотримуватися її положень задля запобігання забрудненню морського середовища шкідливими речовинами або стоками.

На виконання вказаного рішення суду до бюджету з відповідача вже стягнуто 36,5 млн грн (що за офіційним курсом НБУ станом на 15 листопада цього року становить $1 млн). Триває робота щодо стягнення решти коштів”, — вказали в Офісі генпрокурора.

У травні 2020 року Держекоінспекція оштрафувала на $2,416 млн (65 млн грн) власника судна Stavanger (прапор — Тувалу), з якого 20 квітня стався розлив 8,4 тонни пальмової олії в акваторії порту «Південний». Судно було затримано у порту до оплати штрафу власником.

У червні 2020 року Держекоінспекція поінформувала Морську адміністрацію та капітана порту «Південний» про зняття з судна арешту під гарантії Лондонської Асоціації Власників судів взаємного страхування та після внесення власником судна на депозитний рахунок Господарського суду Одеської області застави у розмірі 26,6 млн грн.
 

Ще на цю тему