Рада МАГАТЕ знову вимагає від Росії негайно деокупувати Запорізьку АЕС

10:40 18.11.2022

Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії ухвалила нову резолюцію, яка закликає Росію негайно вивести війська із захопленої Запорізької АЕС та припинити будь-які дії на українських ядерних об'єктах.

«(Рада) висловлює серйозне занепокоєння тим, що Російська Федерація не прислухалася до закликів Ради негайно припинити всі дії проти і на ядерних об'єктах в Україні, і просить РФ зробити це негайно", - цитує резолюцію видання Reuters, пише ZN.UA.

Підготовлена Канадою та Францією резолюція стала вже третьою від початку повномасштабного російського вторгнення. З 35 країн-членів 24 проголосували «за», Росія та Китай – «проти». Сім держав, включно з Індією, утрималися. Ще двох не було на засіданні, пише Reuters.

У МАГАТЕ наголошують, що персонал ЗАЕС працює в умовах, які загрожують безпеці станції. Тому рада підтримує ініціативу створення захисної зони навколо ядерного об'єкта.

«(Рада) висловлює серйозне занепокоєння неприйнятним тиском на український персонал Запорізької АЕС, включно із затриманнями, а також неодноразовими порушеннями зовнішнього енергопостачання внаслідок обстрілу прилеглої території», - додається у резолюції.

Як повідомлялося, внаслідок нещодавнього масованого ракетного удару РФ по території України Хмельницька АЕС втратила повний доступ до електромережі, а Рівненська АЕС – до однієї з ліній 750 кВ. ХАЕС змушена була перейти на дизельні генератори.
 

Ще на цю тему