Експорт російського аміаку через Україну можливий лише в обмін на українських військовополонених – Зеленський

18:00 17.11.2022

Президент України Володимир Зеленський заявив, що підтримає ідею відновлення експорту російського аміаку через Україну лише в тому випадку, якщо РФ поверне українських військовополонених.

В інтерв'ю агентству Рейтер Зеленський сказав, що запропонував домовленість ООН, яка дорадила відновити постачання російського аміаку в Україну, щоб полегшити глобальну нестачу добрив, інформує Цензор.НЕТ.

"Я проти поставок аміаку з Російської Федерації через нашу територію. Я зробив би це лише в обмін на наших полонених. Саме це я запропонував ООН", - сказав Зеленський.

За словами президента, під час наступу в Харківській області було взято в полон сотні російських військовослужбовців.

Загальна протяжність аміакопроводу Тольятті – Одеса складає – 2,418 тис. км, територією України – 1,018 тис. км. Оператором його української частини виступає держпідприємство "Укрхімтрансаміак", а доставлений на державний Одеський припортовий завод (ОПЗ) російський аміак раніше постачався на експорт. 

Від початку війни транспортування було припинено, як і відвантаження аміаку з ОПЗ. Аміак виробництва "Тольяттіазот", який зберігається на ОПЗ, був заарештований, і АРМА вже почала його продаж, реалізувавши перший лот 7 тис. тонн за 238,8 млн грн. Уряд України в середині липня ініціював санкції щодо "Тольяттіазот" та "Міндобрива" (Воронезька обл.).
 

Ще на цю тему