Росія замовляє додаткові гіперзвукові ракети «Циркон»

11:40 17.11.2022

Міністерство оборони Росії замовило кілька десятків додаткових гіперзвукових ракет 3М22 «Циркон» для ЗС РФ. Поставку планують завершити до кінця 2023 року.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на росЗМІ.

«Перший контракт на виробництво партії «Цирконів» був підписаний влітку 2021 року. Додатковий контракт — цієї осені», — повідомило анонімне джерело, не вказавши точної дати.

Співбесідник агентства додав, що додатковий контракт передбачає замовлення кількох десятків ракет. Термін його виконання – 2023 рік.

Раніше гіперзвукову ракету «Циркон» у Білому морі випробував фрегат Північного флоту «Адмірал Горшков». Ракета успішно вразила наземну ціль.

У 2021 році Росія почала перші випробування зброї з підводного носія — атомного човна «Северодвинск». Тоді «Северодвинск» виконав перший випробувальний пуск ракетою «Циркон» з надводного положення. Повідомлялось, що ракета змогла вразити умовну ціль і у підсумку випробування визнали успішним.

Також нещодавно РФ заявила про створення нового берегового протикорабельного ракетного комплексу для ракет «Циркон». Заявлено, що підприємства російського оборонно-промислового комплексу розробили та виготовили нову мобільну пускову установку берегового ракетного комплексу.

Джерело російського ЗМІ стверджує, що створений прототип мобільної пускової установки берегового ракетного комплексу нестиме дві гіперзвукові ракети. Пускова установка нового комплексу нібито змонтована на чотиривісному колісному шасі.

Гіперзвукова ракета «Циркон» розроблена і виробляється Науково-виробничим об’єднанням машинобудування (НВО машинобудування, яке входить до складу Корпорації «Тактичні ракети») у Реутові Московської області.

Ракета може розвивати швидкість до 8 Махів і летіти на висоті 30-40 км, де дальність і швидкість збільшуються внаслідок зменшення опору повітря. Експерти оцінюють корисне навантаження ракети в 300-400 кг, а її довжину в 8-10 метрів. Імовірно, «Циркон» – двоступенева ракета. Перший ступінь якої обладнаний твердопаливним ракетним двигуном, а другий – прямоточним повітряно-реактивним. 

Протикорабельна ракета 3М22 «Циркон»

Запускати «Циркони» планують із універсальних вертикальних пускових установок 3С-14 на бойових кораблях, підводних човнах і з мобільних берегових ракетних установок.

Розробка ракети «Циркон» ведеться з 2011 року, а льотні випробування боєприпасу проводять з 2015-го. Ракету планують використовувати для ураження надводних кораблів противника, оснащених системами протиповітряної та протиракетної оборони.
 

Ще на цю тему