IMO підтримала зміни в системі розподілу руху до портів Великої Одеси / Інфографіка

19:20 15.11.2022

Комітет з безпеки на морі Міжнародної морської організації (ІМО) схвалив пропозицію України із внесення змін до існуючих систем розподілу руху «Підходи до портів Одеса та Іллічівськ» і «Між портами Одеса та Іллічівськ» шляхом поєднання їх у єдину систему розподілу руху «Підходи до портів Чорноморськ, Одеса та Південний». 

Про це повідомила прес-служба Адміністрації судноплавства, пише видання Порти України.

«Ухвалені ІМО зміни вдосконалюють систему установлених шляхів руху суден у північно-західній частині Чорного моря, приводять систему шляхів, що функціонувала на національному рівні, у відповідність до системи установлених шляхів, прийнятих ІМО та запроваджених на міжнародному рівні, тим самим довершуючи кропітку роботу спеціалістів Держгідрографії та Адміністрації судноплавства з перегляду систем установлення шляхів руху суден, виконану впродовж останніх декількох років», — наголосив голова Адміністрації судноплавства Віталій Кіндратів.

Ухвалена ІМО пропозиція вносить окремі зміни до існуючих частин системи розподілу руху (СРР) з метою підвищення рівня безпеки судноплавства та усунення розбіжностей між СРР, що діяли на національному рівні, та СРР, прийнятою IMO в 1981 році. Зміни також оновлюють такі дані, як система координат WGS 84, назва СРР, нумерація та назви частин СРР, назви деяких портів, морські навігаційні карти.

Оновлена СРР встановлює найбезпечніші маршрути в найглибших водах для суден, що прямують до та з українських портів Чорноморськ, Одеса, «Південний», а також у напрямку портів Миколаїв та Херсон. СРР спроектовано таким чином, щоб спростити схеми руху транспортних потоків у зонах сходження/розходження та у найоптимальніший спосіб організувати рух суден, що заходять/виходять із трьох портів — Чорноморськ, Одеса та «Південний».

Ухвалені зміни також враховують рекомендації щодо установлення шляхів руху суден, надані Консультативною місією ІМО, яка відвідала Україну в 2019 році за результатами обов’язкового аудиту України ІМО.

Зміни до СРР «Підходи до портів Чорноморськ, Одеса та Південний» будуть уведені в дію через шість місяців з моменту їх прийняття Комітетом з безпеки на морі ІМО, тобто з 1 червня 2023 року.

Інфографіка: marad.gov.ua

Фундаментальну командну роботу Адміністрації судноплавства та ДУ «Держгідрографія» з покращення безпеки мореплавства в північно-західній акваторії Чорного моря було розпочато ще задовго до повномасштабного військового вторгнення Росії на територію нашої держави в лютому 2022 року.

Проте, розвиток подій у морському регіоні держави, зокрема інтенсифікація експорту продовольства з України зерновим коридором та майбутній економічний потенціал України як прибережної держави, наочно демонструють актуальність і значимість прийняття пропозиції України для післявоєнної відбудови України, її портової інфраструктури та розвитку морського судноплавства, наголосили в Морській адміністрації.
 

Ще на цю тему