Грузії доведеться докласти зусиль, щоб довести готовність стати кандидатом в ЄС - єврокомісар

18:40 15.11.2022

Що швидше Грузія виконає 12 пріоритетів, викладених Єврокомісією, то швидше вона просунеться дорогою до Європи.

Про це заявив єврокомісар з питань європейської політики сусідства та розширення ЄС Олівер Варгеї на спільній пресконференції з прем'єр-міністром Грузії в Тбілісі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Грузия Online".

"Найближчими тижнями та місяцями Грузії доведеться докласти великих зусиль, щоб показати, що вона готова стати кандидатом у ЄС", - заявив Варгеї.

Варгеї висловив задоволення, що у Грузії "робляться кроки, приймаються та готуються важливі рішення, пропозиції у парламенті". 

"Я бачу, що уряд Грузії активно працює над цим питанням, щоб усі 12 пріоритетів було виконано. Ми вже бачимо позитивні зрушення у бік реформування судової системи, бачимо прогрес у боротьбі з корупцією, де Грузія є передовою країною. За інформацією Transparency International, Грузія має позитивну практику в цьому напрямку і значно випереджає інші європейські країни, хоча нам доведеться багато працювати, щоб антикорупційне агентство було повністю незалежним, потрібний закон "Про деолігархізацію", - додав Варгеї.

Він наголосив на необхідності кроків для боротьби з організованою злочинністю. 

"Я хотів би наголосити на тому, що чим швидше Грузія виконає ці умови, тим швидше громадяни Грузії отримають ті вигоди, які надасть вам статус кандидата", - зазначив Варгеї.

Лідери країн ЄС наприкінці червня ухвалили рішення визнати європейську перспективу Грузії, однак, на відміну від України та Молдови, статус кандидата буде надано країні лише після проведення комплексу реформ. 

Вони сформульовані у рекомендаціях Єврокомісії, що складаються із 12 пунктів. Серед них – подолання поляризації, деолігархізація, реформи судів та виборчої системи.

Раніше прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявляв, що Євросоюз робить помилку та грає на руку Росії, не даючи Грузії статус кандидата на вступ до ЄС.
 

Ще на цю тему