Німеччина націоналізувала колишню філію росыйського «Газпрому»

10:00 15.11.2022

Федеральний уряд Німеччини прийняв рішення про націоналізацію дочірньої компанії «Газпрому» Securing Energy for Europe (SEFE), колишньої Gazprom Germania.

Згідно із заявою Мінекономіки, неплатоспроможність колишньої «дочки» «Газпрому» ставить під загрозу безпеку постачання газу в Німеччині, повідомляє сайт німецького мовника ARD, пише ZN.UA.

Федеральне міністерство економіки оголосило, що федеральний уряд нарешті вимусить Росію вийти з компанії та забере собі 100% акцій.

«Причиною фінансових труднощів є надмірна заборгованість SEFE в комерційному балансі та пов’язана з цим загроза неплатоспроможності, яка поставила б під загрозу безпеку поставок у Німеччині», — йдеться в заяві німецького мінекономіки.

З весни компанія «перебуває у серйозних фінансових труднощах» через санкції проти Росії.

З квітня SEFE перебуває у довірчому управлінні Федерального мережевого агентства після того, як контрольована державою російська материнська компанія «Газпром» оголосила про продаж компанії.

Федеральне міністерство економіки підкреслило, що це «ключова компанія для енергопостачання Німеччини».

Під час націоналізації державні позики на мільярди мають бути конвертовані в капітал. Компанія вже отримала кредити від державного банку розвитку KfW на суму 11,8 млрд євро. Тепер їх буде збільшено до 13,8 мільярдів євро, повідомили в міністерстві.

Майбутній єдиний акціонер компанії, щойно заснована державна компанія Securing Energy for Europe Holding GmbH (SEEHG), також внесе 225,595 млн євро як новий акціонерний капітал компанії. З наказом про скорочення капіталу попередній акціонер компанії втрачає свою позицію акціонера.

Нагадаємо, Севмаш (входить до Об'єднаної суднобудівної корпорації) знаходиться у санкційих списках США та Канади.

Детально про санкції можна переглянути у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, ЄС, США, Канади та Веікобрітанії у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему