Ла Скала не буде скасовувати "Бориса Годунова" на прохання консула України

08:30 13.11.2022

Театр Ла Скала відмовився скасовувати російську оперу "Борис Годунов" на початку сезону на прохання консула України в Мілані Андрія Картиша, назвавши це рішення таким, що не має стосунку до російської агресії в Україні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Corriere della Sera.

Музичний директор Ла Скала Ріккардо Шайлі, який обрав оперу "Борис Годунов" для відкриття сезону, стверджує, що його інтерпретація твору "абсолютно не піддається проросійській пропаганді".

"Забрати шедевр, який закінчується божевіллям і смертю царя, – це покарати культуру. Ідея полягає в тому, щоб поєднати "Макбета" з "Борисом", пов'язавши їх зі зловживанням владою, яке поглинає і призводить до божевілля. Ми хочемо скасувати Шекспіра?" – каже Шайлі.

Він додав, що в Ла Скала також відбудеться концерт до 70-річчя від дня смерті Сергія Прокоф'єва, "українського генія". "Бракує об'єктивності у ставленні до мистецтва", – вважає митець.

Більш категорично висловився заступник міністра культури Італії Вітторіо Сгарбі, який сказав, що автор опери "Борис Годунов" Модест Мусоргський "народився в місцевості, близькій до української культури (селі Карево Псковської області, біля кордону з Білоруссю)".

"Я вірю, що Ла Скала розглядає постановку як спосіб показати об'єднуючу цінність культур. Саме тому Ла Скала заслуговує на похвалу, але вимагати покаяння від маестро Валерія Гергієва (російський диригент) було абсурдно", – додав Сгарбі.

Як повідомлялося, консул України в Мілані Андрій Картиш звернувся до директора театру Ла Скала Домініка Майєра, мера Мілана Джузеппе Сала та президента Ломбардії Аттіліо Фонтани з проханням не відкривати сезон 7 грудня російською оперою "Борис Годунов", а також утриматись від інших вистав, щоб не потурати "будь-яким пропагандистським елементам".

Консул також піддав критиці рішення про включення до афіші російських музичних вистав, а також сольного концерту сопрано Анни Нетребко. Раніше Нетребко, яка відмовилася публічно відмежуватися від президента РФ Владіміра Путіна, звільнили з Метрополітен-опера в Нью-Йорку.

Ще на цю тему