Греція оголосила Туреччині демарш через заборону в’їзду регіональному губернатору

17:40 10.11.2022

Греція в середу оголосила Туреччині демарш на знак протесту проти відмови у в'їзді регіональному губернатору в Ізмір минулої суботи.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Ekathimerini.

Демарш був поданий до МЗС Туреччини грецьким послом Христодулосом Лазарісом.

Апостолос Ціцікостас, який є губернатором регіону Центральна Македонія і першим віцепрезидентом Європейського комітету регіонів, подорожував того дня морем з Салонік до Ізміра, щоб взяти участь у Євро-Середземноморській конференції Комітету регіонів.

Коли він прибув до портового міста, турецька влада заборонила йому в'їзд до країни, а також, за повідомленнями, утримувала його в офісі протягом шести годин. Грецькому губернатору не було надано жодних пояснень щодо відмови у в'їзді до Туреччини.

МЗС Греції виступило з різкою критикою рішення турецької влади, назвавши його "неприйнятним і абсолютно неправомірним".

"Очікуємо від відповідних турецьких органів негайних пояснень та закликаємо їх вжити необхідних заходів для уникнення подібних інцидентів у майбутньому", - йдеться у заяві МЗС.

В останні тижні напруженість у відносинах між Афінами та Анкарою досягла критичного рівня, коли президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган виступив із прямими погрозами грецьким військам на цих островах, заявивши, що "одного разу вночі ми можемо раптово прийти".

Глава МЗС Греції Нікос Дендіас після візиту в Київ заявив, що Туреччина повністю перейняла методи Росії, погрожуючи Афінам.

Ще на цю тему