Вірменія пропонує демілітаризовану зону навколо Карабаху і на вірмено-азербайджанському кордоні

16:00 10.11.2022

Вірменія запропонувала Азербайджану створити створити демілітаризовану зону навколо Карабаху та на вірмено-азербайджанській прикордонній лінії.

Про це на засіданні уряду у четвер заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, пише "Європейська правда" з посиланням на вірменське видання Aysor.

"На тристоронній зустрічі в Сочі 31 жовтня я представив пропозицію влади Нагірного Карабаху про створення навколо Нагірного Карабаху демілітаризованої зони з міжнародними гарантіями, внаслідок чого Нагірний Карабах не матиме потреби в армії оборони такого масштабу", - сказав Пашинян.

За його словами, ця пропозиція все ще чинна.

"Я виступив також із пропозицією створення демілітаризованої зони на прикордонній лінії між Вірменією та Азербайджаном. Я запропонував відвести війська від кордонів двох країн на 1991 рік, створити з обох боків кордону трикілометрову демілітаризовану зону. Ця пропозиція залишається чинною. Вчора ми направили Азербайджану оновлений варіант цієї пропозиції", - додав Пашинян.

Він зазначив, що потрібно вивести всі підрозділи ЗС Азербайджану з суверенної території Вірменії.

Як відомо, у середині вересня відбулося загострення конфлікту між Вірменією та Азербайджаном. Проте країни-члени ОДКБ наполягли тільки на необхідності вирішення ситуації дипломатичним шляхом, що не влаштовує Вірменію.

На саміті, який відбувся наприкінці жовтня, лідери держав ОДКБ обговорили "перспективну" реакцію на загострення на вірменсько-азербайджанському кордоні та домовилися розглянути його в листопаді.

Після цього Путін прийняв лідерів Азербайджану та Вірменії Ільхама Алієва та Нікола Пашиняна, щоб обговорити питання врегулювання відносин між державами. За підсумками було ухвалено заяву без жодних проривних домовленостей.

Теми:

Ще на цю тему