Ердоган очікує прогресу в боротьбі з тероризмом від Швеції до наступної зустріч в грудні

10:20 09.11.2022

Лідери Туреччини та Швеції домовилися зустрітися в Стокгольмі в грудні, щоб знову обговорити прогрес шведської сторони у виконанні домовленості для вступу до Північноатлантичного Альянсу.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на SVT, про це турецький президент Реджеп Таїп Ердоган заявив за підсумками зустрічі зі шведським прем'єром Ульфом Крістерссоном у вівторок в Анкарі.

Ердоган заявив, що вітає заяви нового уряду Швеції в контексті боротьби з тероризмом, але водночас повторив вимоги до Стокгольма дати раду курдським організаціям, які Туреччина вважає терористичними.

"Ми хочемо, щоб Швеція підтримувала інтереси безпеки Туреччини… Хочемо побачити більше позитивних сигналів на наступній зустрічі", – наголосив турецький лідер на пресконференції.

Серед іншого, він згадав про запит до Швеції на екстрадицію осіб, які Туреччина вважає причетними до тероризму. Чотирьох людей шведська сторона вже екстрадувала, але залишилася ще одна особа, яка досі перебуває у Швеції, стверджує Ердоган.

Прем’єр Швеції обіцяє рішуче боротися з тероризмом, щоб здобути "так" від Анкари на вступ у НАТО
Своєю чергою шведський прем’єр запевнив, що зміна уряду не вплине на процес вступу Швеції до НАТО і що він готовий сприяти членству в оборонному альянсі.

"Ми можемо тісніше співпрацювати. Разом ми можемо зробити більше, щоб зробити наші країни та регіони більш безпечними. Наше послання чітке. Швеція розуміє, що Туреччина веде криваву боротьбу проти терористів РПК (Робітнича партія Курдистану)", – сказав Крістерссон.

Нагадаємо, глава МЗС Швеції Тобіас Більстрьом заявив, що новий уряд дистанціюється від курдського ополчення в Сирії YPG та його політичного відгалуження - партії PYD, які Туреччина вважає терористичними.

Раніше повідомлялося, що Туреччина навряд чи підпише заявку Швеції на членство в НАТО до кінця року, і шанси на те, що це станеться ще до виборів, які відбудуться наступного року, невеликі.

Ще на цю тему