Прем’єр Греції відмовився йти у відставку на тлі скандалу з прослуховуванням

13:00 08.11.2022

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що не збирається оголошувати дострокові вибори на тлі рішення Верховного суду провести розслідування скандалу з прослуховуванням відомих політиків і журналістів.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", Міцотакіс сказав в інтерв’ю каналу ANT1.

"Вибори будуть, як я і обіцяв, наприкінці чотирирічного терміну (у 2023 році). Особисто я не збираюся бути втягнутим у політичні події деякими професійними шантажистами, які хочуть досягти саме цього", – наголосив грецький прем’єр.

Міцотакіс відкинув публікацію в лівому тижневику Documento, який на вихідних опублікував список політиків і чиновників, за якими грецька влада нібито вела незаконне стеження за допомогою програмного забезпечення Predator.

У суботу тижневик повідомив, що до списку цілей входили колишній прем'єр-міністр Антоніс Самарас, нинішні члени кабінету міністрів і судноплавний магнат Вангеліс Марінакіс, власник футбольних клубів "Олімпіакос" і "Ноттінгем Форест".

Спецслужба Греції визнала, що шпигувала за журналістом – ЗМІ
"Невже політичне життя країни може опуститися так низько? Зафіксувати це без будь-яких доказів. Немає жодних доказів того, що пишеться. Соромно й ганебно говорити, що прем'єр-міністр стежить за міністром закордонних справ", – додав він.

Міцотакіс повторив, що уряд найближчим часом подасть до парламенту законопроєкт про заборону продажу шпигунського програмного забезпечення.

"Персональна відповідальність прем'єр-міністра за стеження за членами свого уряду є немислимою в демократичній державі. Останні сім років я був ціллю особисто для себе, тому що я вивів країну на шлях модернізації", – зазначив глава уряду Греції.

Раніше до відстаки Міцотакіса закликав лідер лівої опозиційної партії "Сиріза" Алексіс Ципрас.

Нагадаємо, скандал розгорівся в липні, коли Нікос Андрулакіс - депутат Європарламенту і лідер Соціалістичної партії Греції - подав скаргу на ймовірні спроби прослуховування його мобільного телефону за допомогою шпигунської програми Predator.

Ще на цю тему