Греція заборонить продаж шпигунських програм на тлі скандалу з прослуховуванням

20:40 07.11.2022

Греція незабаром заборонить продаж шпигунського програмного забезпечення після того як стало відомо, що понад 30 осіб, включаючи міністрів і бізнесменів, перебували під державним наглядом за допомогою шкідливого програмного забезпечення для телефонів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Список осіб, чиї телефони нібито були заражені шкідливою програмою Predator, опублікувала в неділю ліва газета Documento, яка посилалася на два джерела, які відігравали певну роль у стеженні від імені консервативного уряду.

Прессекретар уряду Янніс Економу заявив, що повідомлення про те, що уряд стоїть за стеженням за допомогою шпигунського програмного забезпечення, є "необґрунтованим". Він сказав, що грецька держава не використовувала і не купувала жодного такого шпигунського програмного забезпечення і додав, що судові органи розслідуватимуть останнє повідомлення.

Він повідомив журналістам, що Греція найближчим часом подасть до парламенту законопроєкт про заборону продажу шпигунського програмного забезпечення. "Ми не дозволимо жодній тіні залишатися на питаннях, які отруюють грецьке суспільство", - сказав він.

Звіт Documento став останньою подією у скандалі з прослуховуванням, який спричинив політичні заворушення в Греції, оскільки Європейський Союз приділяє більше уваги використанню і продажу шпигунського програмного забезпечення. Грецький прокурор розпочав розслідування на початку цього року.

Більшість передбачуваних цілей, в тому числі колишній прем'єр-міністр-консерватор і нинішні міністри закордонних справ і фінансів, відмовилися від коментарів або сказали газеті, що вони нічого не знають про це.

Лідер соціалістичної опозиційної партії раніше подав скаргу до вищої прокуратури про спробу прослуховування його мобільного телефону програмним забезпеченням для стеження.

У квітні грецький прокурор почав розслідування заяви політика про те, що його смартфон був заражений програмним забезпеченням для стеження.

Нагадаємо, минулого року в Європейському Союзі вибухнув скандал через виявлені випадки масового використання програмного забезпечення Pegasus ізраїльської компанії NSO Group, за допомогою якого прослуховували сотні урядовців, політиків, журналістів і активістів.

Деталі про скандал навколо Pegasus можна почитати у статті: Почути опозицію: які наслідки для влади Польщі матиме скандал із нелегальним стеженням.