Українська армія сумісна з НАТО, та потрібна реформа оборонних механізмів - посол Британії

13:20 07.11.2022

Посол Британії Мелінда Сіммонс заявила, що вимога про оперативну сумісність української армії з арміями НАТО була виконана ще до початку повномасштабної війни, однак нині існує потреба в інституційній реформі оборонних механізмів в Україні.

Про це вона розповіла в інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна", пише "Європейська правда".

"І, відверто кажучи, єдине, що зробила ця війна, якої ніхто не хотів, - вона показала, наскільки українські Збройні сили здатні діяти зі стандартним обладнанням НАТО. Але насправді ми це знали ще до війни. Мені шкода, що їм довелося пройти перевірку у цьому. Але ми вже знали, що проблема не в сумісності, в тому сенсі, що це вже було виконано, йшлося про інституційну реформу оборонних механізмів, оборонних закупівель, людських ресурсів оборони тощо, де, як ми всі знаємо, доведеться ще проробити багато роботи", - пояснила Сіммонс.

У Росії заявили, що прийняття України до НАТО може призвести до Третьої світової війни
Посол наголосила, що ця реформа необхідна не лише для питання вступу чи не вступу України до НАТО, вона є важливою для того, щоб у майбутньому мати сильні Збройні сили.

За словами посла, існує також тісний зв'язок між необхідністю суттєвих оборонних реформ та політичним рішенням щодо вступу України до НАТО.

"Я думаю, що у всьому цьому є елемент політичного рішення. Так завжди було і буде. Я не думаю, що це скинуто з рахунків. Але я також вважаю, що існує тісний зв'язок між необхідністю суттєвих реформ та політичним рішенням, бо якщо ви не досягнете прогресу у цих суттєвих реформах, ви дасте дуже зручну причину для тих, хто може бути менш зацікавлений у продовженні розширення числа членів", - сказала Сіммонс.

30 вересня президент Володимир Зеленський оголосив про підписання Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу.

Білий дім вважає, що питання членства України в НАТО має вирішуватися в "інший час", а наразі більш актуальним є надання їй підтримки для боротьби з російською агресією.

Генсек НАТО заявив, що Україна має право подати заявку на членство, але пріоритет зараз – допомога.

Теми:

Ще на цю тему