Верховний суд Греції наказав провести розслідування скандалу з прослуховуванням

12:20 07.11.2022

Верховний суд Греції розпорядився провести розслідування з приводу інформації про те, що понад 30 політиків, журналістів і бізнесменів зазнавали стеження з боку держави.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Редактор лівого тижневика "Documento" Костас Ваксеваніс, який розкрив цю історію, заявив, що дасть свідчення в понеділок.

У суботу тижневик повідомив, що до списку цілей входили колишній прем'єр-міністр Антоніс Самарас, нинішні члени кабінету міністрів і судноплавний магнат Вангеліс Марінакіс, власник футбольних клубів "Олімпіакос" і "Ноттінгем Форест".

За даними видання, шпигунське програмне забезпечення, відоме як Predator, було використано незаконно у співпраці з технологією, яку використовує державна розвідувальна служба Греції EYP.

Впливові члени консервативної партії "Нова демократія", потенційні суперники прем'єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса в боротьбі за лідерство, були серед тих, хто став мішенню стеження, пише газета.

В уряді назвали інформацію бездоказовою, але, тим не менш, закликали судові органи провести розслідування.

Documento, що має тісні зв'язки з головною опозиційною партією Syriza, передала свою інформацію "двом людям, які відіграють ключову роль у стеженні".

Грецький парламентський комітет, створений для розслідування скандалу, припинив свою роботу через місяць, а критики заявили, що він не викликав ключових свідків.

Скандал розгорівся в липні, коли Нікос Андрулакіс - депутат Європарламенту і лідер Соціалістичної партії Греції - подав скаргу на ймовірні спроби прослуховування його мобільного телефону за допомогою шпигунської програми Predator.

Ще на цю тему