Болгарія купить ще вісім американських винищувачів F-16

13:00 05.11.2022

Парламент Болгарії проголосував за схвалення інвестиційного плану щодо придбання ще восьми винищувачів F-16 американського виробництва на додаток до восьми інших, які країна раніше замовила та оплатила.

Як передає Укрінформ про це повідомляє The Sofia Globe.

“За” проголосували 162 депутати, “проти” - 49 і ще 11 утрималися.

Друга партія винищувачів F-16 коштуватиме Болгарії приблизно 2,6 мільярда левів (1,3 млрд доларів США). Раніше Болгарія заплатила 2,2 мільярда левів (1,1 млрд доларів) за перші вісім F-16, які повинні почати надходити в 2025 році.

Оплата другої партії буде розподілена на 10 років.

Раніше цього тижня т.в.о. міністра оборони Дімітар Стоянов заявив, що за другою угодою разом із винищувачами Болгарія отримає ракети “повітря-земля” та “повітря-повітря”, на відміну від першого контракту, який передбачав лише ракети типу “повітря-повітря” та не для всіх літаків.

«З цієї причини ціна другого контракту здається вищою, але насправді її можна порівняти з першим контрактом», – сказав Стоянов.

Якщо Болгарія встигне підписати угоду з США до 15 грудня – термін, який було продовжено через жовтневі дострокові парламентські вибори – поставка другої партії F-16 відбудеться у 2027 році, що дозволить ВПС Болгарії мати повну ескадрилью винищувачів.

Як повідомляв Укрінформ, Болгарія придбає американські винищувачі, які замінять російські Міг-29, що знаходяться сьогодні на озброєнні національної армії.

Ще на цю тему