Росія домагається винятків із санкцій для держбанку на переговорах щодо зернової угоди - ЗМІ

20:40 04.11.2022

Росія хоче, щоб Захід послабив обмеження для державного сільськогосподарського кредитора Россельхозбанку, щоб сприяти експорту російського зерна.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Reuters із посиланням на чотири джерела, знайомі з проханням.

За даними агентства, відповідне прохання було зроблене під час переговорів про продовження угоди про постачання продовольства з України.

Джерела повідомили, що Росія просить західні країни дозволити Россельхозбанку відновити свої відносини з банками-кореспондентами, незважаючи на західні санкції.

Це дозволило б банку, який досі не відігравав великої ролі в міжнародній торгівлі зерном, обробляти платежі за російське зерно та інші продовольчі товари, додали два джерела.

До останніх санкцій такі платежі оброблялися міжнародними банками та дочірніми компаніями інших російських банків у Швейцарії.

Джерела не повідомили, яку відповідь, якщо така була, отримала Росія на свої пропозиції.

Росія заявила, що санкції, введені після початку війни проти України, ускладнюють російським трейдерам зерна і добрив обробку платежів і доступ до суден, страхування і портів, хоча продовольство не підпадає під дію санкцій.

Джерело в ООН на умовах анонімності повідомило, що спрощення платежів за російське продовольство і добрива через Россельхозбанк обговорюється з Європейським Союзом та іншими сторонами.

Західний дипломат, який був поінформований про переговори, сказав, що Туреччина дуже наполягала на тому, щоб Росія дотримувалася угоди, і що Россельхозбанк брав участь в обговоренні, але не мав прямого відношення до призупинення Москвою угоди або подальшого відновлення в її роботі.

Нагадаємо, АТ «Россільгоспбанк»знаходиться у списках санкцій України, ЄС, США.

Детально про санкції можна переглянути у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему