Україна готова й надалі задовольняти попит на соняшникову олію у світі

16:00 04.11.2022

Через ускладнення логістичних шляхів та інших факторів війни експорт української соняшникової олії значно знизився, однак, попри всі обставини, Україна й надалі готова бути серед гарантів продовольчої безпеки світу. 

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, повідомляє видання Порти України з посиланням на прес-службу Мінагропроду.

«Зважаючи на поточні труднощі з транспортуванням соняшникової олії, Україна почала продавати й первинну сировину — насіння соняшнику. За час роботи зернового коридору було експортовано 0,5 млн тонн. Але в теперішніх обставинах ми отримуємо значно меншу експортну виручку, спостерігаємо зниження рівня внутрішньої переробки, усвідомлюємо, що витрати наших виробників суттєво зросли й виробництво стало економічно не вигідним», – зазначив міністр у четвер, 3 листопада, під час виступу в рамках конференції G20 щодо стійкого розвитку виробництва олій у світі.

За його словами, в Україні наразі спостерігається тенденція до зменшення посівних площ під соняшником, відповідно, це спричинить скорочення виробництва олії, може спровокувати дефіцит і стрімке зростання ціни, що буде мати глобальні наслідки для всього світу. Однак, попри всі обставини, наша країна й надалі готова бути серед гарантів продовольчої безпеки світу та спроможна забезпечити не лише внутрішні потреби у продовольстві, а й потреби інших країн.

«Достеменно невідома подальша доля продовольчої безпеки світу. Подальша доля багатьох людей. Достеменно відомо лише те, що для окупантів загострення глобальної продовольчої кризи — це ще один спосіб дестабілізувати світ. Однак, об’єднавши наші зусилля разом з партнерами, ми здатні цього не допустити. Ми здатні зупинити екстрене зростання цін. І здатні зберегти найцінніше — життя людей», — запевнив міністр.

У вересні між Україною і Польщею був підписаний меморандум щодо будівництва трубопроводу, який транспортуватиме олію з України до порту Гданськ у Польщі. Новий транспортний коридор має запрацювати вже 2023 року.

Експорт соняшнику у 2021-2022 маркетинговому році (для цієї культури: вересень 2021 — серпень 2022) сягнув історичного максимуму — 1,63 млн тонн.

За даними Мінагропроду, загалом у 2021-2022 маркетинговому році (липень 20210 — червень 2022) Україна експортувала 61,52 млн тонн зернових та олійних на загальну суму понад $22 млрд.
 

Ще на цю тему