ЄС доручив юристам готувати конфіскацію активів Центробанку РФ на користь України – Bloomberg

17:20 04.11.2022

Європейський Союз вивчає доцільність використання активів російського Центрального банку, які вже заморожені державами-членами, для допомоги у відбудові України. 

Про це повідомляє Bloomberg зі слів джерел, обізнаних з цим питанням, пише ZN.UA.

За інформацією видання, нещодавно експертам з правових питань ЄС було доручено вивчити можливі варіанти конфіскації. Оцінка того, чи взяти під контроль активи, або яким чином, є надзвичайно складною та потенційно юридично обтяженою. 

Але оскільки вторгнення Росії в Україну тягнеться вже дев’ятий місяць, а санкції наразі не стримують Владіміра Путіна, навіть попри шкоду, яку вони завдають його економіці. Таким чином ЄС шукає механізми, щоб врешті-решт заволодіти сумою $300 млрд резервів Центробанку Росії, які були заморожені союзниками після вторгнення Росії в Україну.

Європейська комісія «вивчає, як змусити Росію заплатити за спричинені нею руйнування», і лідери ЄС попросили її «представити варіанти використання заморожених активів для відновлення України відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права», сказав речник Крістіан Віганд, додавши, що «робота триває».

Представник Міністерства фінансів США відмовився від коментарів.

У травні міністр фінансів Джанет Єллен заявила, що вважає такий крок «не є чимсь юридично дозволеним у Сполучених Штатах», але «дуже природно, що, враховуючи величезні руйнування в Україні та величезні витрати на відновлення, з якими вони зіткнуться, ми розглянемо це питання, щоб допомогти сплатити принаймні частину ціни, яка буде залучена».

Водночас Міністерство фінансів висловило стурбованість створенням прецеденту, який би перешкоджав іншим країнам зберігати свої активи центрального банку в США.

Кремль засудив заморожування резервів як незаконне та заявив, що боротиметься з будь-якими спробами заволодіти ними для інших цілей. «Ми говоримо про міжнародний акт крадіжки, з порушенням усього», – заявив прессекретар Путіна Дмітрій Пєсков 31 жовтня.

Комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс заявив німецькій медіа-групі Funke, включаючи газету Westdeutsche Allgemeine Zeitung, у суботу, що заморожені запаси можна зберігати як гарантію, доки Росія добровільно не візьме участь у відбудові України.

Про конфіскацію заморожених в ЄС активів російського Центробанку для відбудови України говорили ще на саміті ЄС наприкінці травня. Річ у тому, що процедурно та юридично це дуже складне питання і вимагає серйозного пропрацювання та обговорення.

Нагадаємо, Центральний банк Росії знаходиться у списках санкцій США, та Канади.

Детально про санкції можна переглянути у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему