У Польщі вважають реальною міграційну загрозу з боку росії

08:00 03.11.2022

У Польщі так званий міграційний тиск з боку Калінінградської області росії вважають реальною загрозою.

Про це під час пресконференції у Варшаві заявив міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський, повідомляє кореспондент Укрінформ.

Як зазначив міністр, польська сторона перевіряє будь-яку інформацію, яка могла б свідчити про те, що росія “хоче застосувати чергову зброю у тій частині Європи, тобто нелегальну міграцію”.

За його словами, на даний момент не сталося жодних інцидентів.

“Однак ми не виключаємо, що цей сценарій можливий. Ми хочемо себе перестрахувати і готуємо тимчасові та постійні рішення, аби поляки відчували себе в безпеці, щоб східний кордон Польщі був безпечним”, - наголосив міністр.

Своєю чергою заступник міністра Мацєй Вонсік підкреслив, що шлях більшості нелегальних мігрантів, яких затримують на польсько-білоруському кордоні, веде через москву.

“Колись Мінськ маскував це, але зараз в цьому немає жодних сумнівів. Вони з країн третього світу прилітають безпосередньо до москви. Цей шлях до Калінінградської області є реальним”, - констатував Вонсік.

Як повідомляв Укрінформ, Польща має намір у стислі терміни збудувати тимчасове загородження на кордоні з Калінінградською областю росії. Йдеться про три ряди колючого дроту 2,5 метри заввишки і 3 метри завширшки. Як зазначив в середу очільник міноборони Польщі, таке рішення ухвалене через появу інформації, що до Калінінграда зможуть прилітати літаки з країн Близького Сходу та Африки. Одночасно з будівництвом загородження Польща також встановлює так звану електронну "стіну" - систему відеомоніторингу та фіксації руху.

Польща та країни Балтії торік звинуватили білорусь та рф у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку на кордоні. В липні цього року Польща завершила будівництво на кордоні з білоруссю загородження довжиною 186 кілометрів і заввишки 5,5 метрів.

Попри наявність “стіни” щодня від кількох десятків до понад ста мігрантів з країн Африки та Азії намагаються нелегально перетнути польсько-білоруський кордон, зокрема використовуючи лінію кордону по річках Свіслоч і Західний Буг.

Лінія кордону між Польщею і Калінінградською областю росії становить 232 км (суходолом – 209 км). В 2016 році Польща скасувала місцевий прикордонний рух з Калінінградською областю рф. У зв’язку з агресію росії проти України Варшава нещодавно скасувала спрощений доступ росіян до польського ринку праці.

Ще на цю тему