Окупанти ризикують своїм єдиним боєздатним фрегатом у Чорному морі

20:40 02.11.2022

Після успішної атаки надводними дронами-камікадзе на базу російського Чорноморського флоту в окупованому Севастополі, у РФ ледь не до нуля зменшили кількість носіїв крилатих ракет "Калібр" у Чорному морі.

Зокрема, згідно з повідомленнями ОК "Південь", прослідковується така тенденція: ще 30 жовтня наприкінці дня РФ тримала напоготові у Чорному морі два кораблі та один підводний човен із сумарним залпом 20 ракет типу "Калібр", надвечір 31 жовтня ця кількість зменшилася до одного корабля із залпом у 8 ракет, а на ранок 1 листопада носіїв "Калібрів" взагалі не було зафіксовано, пише Defense Express.

Зрештою, станом на ранок 2 листопада, РФ тримає у Чорному морі один носій ракетного озброєння – і, за інформацією видання, йдеться про фрегат "Адмирал Эссен".

Тобто, у період з 30 жовтня по 2 листопада сумарний залп "Калібрів" зменшився з 20 ракет до восьми, а деякий час носіїв цих крилатих ракет й взагалі не було зафіксовано.

Якщо порівняти з аналогічним періодом тижнем раніше, з 23 по 26 жовтня, то в цей період РФ стабільно тримала у Чорному морі ракетоносіїв із сумарним залпом від 16 до 24 ракет.

Крім того, тут також варто зауважити й таке – з трьох фрегатів, що входять до складу ЧФ РФ, у Чорному морі наразі є лише один боєздатний корабель, і це саме "Адмирал Эссен".

Бо "Адмирал Макаров" був пошкоджений атакою дронами-камікадзе і як мінімум якийсь час не зможе виконувати бойові завдання, а от "Адмирал Григорович" не зміг пройти в окупований Крим, бо ще 27 лютого 2022 року Туреччина заборонила кораблям ВМФ РФ прохід протоками Босфор та Дарданели "на вхід" у Чорне море.
 

Ще на цю тему