США відклали впровадження стелі цін для завантажених до 5 грудня танкерів з російською нафтою

17:00 02.11.2022

Танкери, завантажені російською нафтою до 5 грудня 2022 року, будуть мати змогу розвантажитися до 19 січня 2023 року, не потрапивши під дію обмеження цін, яке раніше домовилися встановити ЄС та США. 

Про це ідеться у роз’ясненні Міністерства фінансів США, пише видання Порти України з посиланням на The Wall Street Journal.

Уточнення Мінфіну США покликане заспокоїти нафтові ринки, оскільки постачання з російських портів на Балтійському морі до країн Азії можуть тривати 45-60 днів.

Партії російської нафти, що відвантажуються 5 грудня або після цієї дати, як і раніше, необхідно буде продавати за встановленою обмеженою ціною, щоб мати доступ до західних страхових, фінансових і транспортних послуг.

5 грудня набирає чинності восьмий пакет санкцій ЄС проти Росії, що включає введення граничної ціни на російську нафту, яка перевозиться танкерами. Цінова стеля задумана як спосіб зберегти доступність російської нафти на світових ринках і уникнути скорочення постачання, водночас зменшуючи доходи Росії від продажу нафти.

Саму стелу цін планується визначити ближче до моменту, коли почнеться дія обмежень. За даними медіа, граничну ціну встановлять виходячи з «історичної» середньої вартості російської нафти в діапазоні $63-64 за барель. Наразі російська нафта коштує близько $75.

Росія заявляє, що не торгуватиме нафтою за невигідними цінами.
 

Ще на цю тему