Міноборони Туреччини: зернова ініціатива має бути відокремлена від бойових дій

13:40 01.11.2022

Міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар у телефонній розмові з міністрами оборони та інфраструктури України підкреслив, що відвантаження українського зерна має бути чітко відокремлено від "конфлікту".

Про це повідомила пресслужба міноборони Туреччини, пише "Європейська правда".

У розмові Акар підкреслив "значущість збереження дії "зернової угоди", яка дозволила безпечно експортувати нужденним вже понад 10 млн продукції".

За його словами, чорноморський коридор набагато швидший і зручніший для транспортування зерна, ніж сухопутний, а відвантаження зерна, "має бути відокремлено від умов конфлікту".

"Наша країна, включно з нашим президентом, як і раніше, продовжуватимуть робити свій внесок у забезпечення миру в регіоні та гуманітарної допомоги на всіх рівнях", - йдеться у повідомленні міністерства.

Нагадаємо, 29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації "зернової угоди" нібито через "теракт" у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, що ціллю атаки у Севастопольській бухті стали кораблі Чорноморського флоту, які нібито були задіяні у забезпеченні безпеки зернового коридору.

Як писала ЄП у своїй статті, "зернова угода", може працювати навіть без участі російської сторони, якщо на це буде воля президента Туреччини Ердогана, і реалізація цього сценарію вже розпочалася.

Ще на цю тему