Росія мусить повернутися до виконання зернової ініціативи ООН — речниця Єврокомісії

19:20 31.10.2022

Рішення Росії вийти із Чорноморської зернової ініціативи ООН створює ризики для продовольчої безпеки у найбільш вразливих країнах світу, тому вона мусить повернутися до виконання цієї угоди та дозволити діяльність морських коридорів для транспортування українського продовольства і добрив на світовий ринок. 

Про це заявила речниця Єврокомісії із зовнішніх справ та безпеки Набіла Массралі, передає «Укрінформ».

Рішення Росії зупинити участь у Чорноморській зерновій ініціативі ставить під ризик головний експортний шлях для доставки зерна та добрив, дуже необхідних для полегшення глобальної продовольчої кризи, що була спричинена війною рРосії проти України. Ця угода дозволила суттєво змінити ситуацію, дозволивши експорт зерна з України до тих країн, що потребують його найбільше. Ми закликали Росію переглянути своє рішення та повернутися до виконання Чорноморської зернової ініціативи, дозволити використання морських коридорів для доставки продовольства”, — наголосила Массралі під час брифінгу у Брюсселі в понеділок, 31 жовтня.

За її словами, напрередодні високий представник ЄС провів телефонну розмову з генеральним секретарем ООН, щоб скоординувати дії із вирішення цієї проблеми та забезпечити продовження експорту зерна і добрив з України на зовнішні ринки.

Массралі зауважила, що Чорноморська зернова ініціатива ООН та коридори солідарності, що були утворені на кордонах між Україною і ЄС, разом дозволили суттєво полегшити продовольчу кризу та доставити значні обсяги українського врожаю до вразливих країн.

Ще один речник Єврокомісії Стефан де Кеерсмакер повідомив, що у період з травня по кінець жовтня завдяки «лініям солідарності» ЄС із України були експортовані близько 29 млн тонн продовольчих та непродовольчих товарів.

Ці коридори солідарності є надзвичайно важливими для України, вони є головним інструментом імпорту-експорту між Україною і ЄС. У тому, що стосується сільськогосподарської продукції, з травня й до кінця жовтня таким шляхом були експортовані більше 14 млн тонн продовольства. Протягом цього ж періоду були експортовані понад 15 млн тонн несільськогосподарських товарів — таких як сталь, олія та інші товари, а також гуманітарні товари. Тож усього були перевезені більше 29 млн тонн українського експорту”, — сказав речник.

В Єврокомісії наголосили, що ЄС продовжує роботу з підвищення ефективності перевезень «коридорами солідарності» з Україною, та водночас допомагає країнам світу у вирішенні проблем продовольчої безпеки та у підвищенні стійкості до цінових коливань на глобальному ринку продовольства.

У суботу, 29 жовтня, Росія поінформувала Спільний координаційний центр у Стамбулі про односторонній вихід із Чорноморської зернової ініціативи, аргументувавши цей крок атакою дронів на Севастопольську бухту, під час якої були пошкоджені кораблі чорноморського флоту РФ.

У понеділок 31 жовтня рух зерновим коридором у Чорному морі відновився без участі Росії.
 

Ще на цю тему