РФ назавжди втратила Європу як ринок, – голова Міжнародного енергетичного агентства

09:00 31.10.2022

Росія програє «енергетичну війну», яку веде проти Заходу, вважає виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол.

Про це пише ZN.UA з посиланням на Euronews.

«Безпосередньо перед вторгненням (в Україну – ZN.UA) близько 65% всього російського експорту газу йшло в Європу і 55% російського експорту нафти йшло в Європу. Європа була безумовно найбільшим ринком, найбільшим клієнтом для Росії, і РФ втратила цього клієнта назавжди. Найбільшого клієнта» - заявив він.

Коментарі глави МЕА стосуються кроків ЄС у відповідь на війну РФ проти України: майже повне нафтове ембарго і дуже дорогий поштовх до диверсифікації постачальників газу, головним чином за рахунок зрідженого природного газу.

Відповідаючи на запитання про те, чи може Росія замінити європейських клієнтів іншими регіонами, Бірол сказав, що це буде нелегко, оскільки значна частина російського газу видобувається в Західному Сибіру, а потім трубопроводами надходить до Європи.

Будівництво абсолютно нових трубопроводів до Китаю або Індії може зайняти до десяти років, за прогнозами глави МЕА, і потребуватиме значної кількості технологій та інвестицій.

«Ви не продаєте цибулю на ринку, ви продаєте природний газ. Це зовсім інший бізнес. Тому замінити експорт природного газу до Європи для РФ в короткостроковій перспективі - це нездійсненна мрія», - сказав Бірол.

Але Росія - не єдина країна, яка переживає не найкращі часи. В інтерв'ю Euronews Бірол також розповів про міжнародну кризу безпрецедентного масштабу, яка сіє хаос у всіх куточках світу.

«Ми знаходимося в середині першої по-справжньому глобальної енергетичної кризи. Наш світ ніколи не був свідком енергетичної кризи такої глибини і такої складності. У 1970-х роках ми мали нафтову кризу, але це була лише нафта. Зараз ми маємо нафту, газ, вугілля, електроенергію. Причина дуже проста: Росія, країна, яка вторглася в Україну, є найбільшим експортером енергоносіїв у світі», - сказав він.

За словами глави МЕА, наступна зима може бути ще важчою.

Бірол назвав Європу «епіцентром бурі» і схарактеризував її десятирічну залежність від дешевого російського палива як помилку, що лежить в основі нинішньої кризи.

Глава МЕА спрогнозував, що континент зможе пережити майбутню зиму лише з деякими «економічними і соціальними синцями», без серйозних збитків - але лише за умови, що зима не буде занадто довгою і холодною, «і якщо не буде великих сюрпризів».

Бірол, однак, висловив більше занепокоєння щодо зими 2023-2024 років, посилаючись на три ключові фактори: відсутність російського газу в Європі, економічне відновлення Китаю і більш жорсткі умови на ринках зрідженого природного газу.

«У наступні кілька років ми повинні бути готові [мати справу] з нестабільними і високими цінами на енергоносії, і ми повинні знайти рішення. Але, якщо бути відвертим, ця зима важка, а наступна зима може бути ще важчою», - сказав він.

Відповідаючи на питання про дебати щодо можливого обмеження цін на газ в ЄС, Бірол сказав, що це може бути гарною ідеєю, якщо обмеження буде достатньо широким, щоб блок залишався привабливим клієнтом для виробників зрідженого природного газу.

Цьогорічне успішне заповнення підземних сховищ на понад 93% стало результатом того, що Європа заплатила більше грошей, ніж інші клієнти на ринку зрідженого природного газу.

«Якщо ми встановимо занадто низьку ціну, то наша конкурентоспроможність буде набагато меншою», - пояснив Бірол.

Що стосується спільних закупівель газу, пропозиції, яка набула більшої популярності серед країн ЄС, глава МЕА зазначив, що якщо європейським країнам вдасться «стати сильним покупцем», вони зможуть перебити пропозиції інших покупців зрідженого природного газу по всьому світу.

Говорячи про нафту, основне джерело доходів Росії, Бірол не приховував свого невдоволення останнім рішенням ОПЕК скоротити видобуток з метою підвищення цін. На його думку, провідний світовий нафтовий картель мав би діяти більш відповідально під час кризи.

«Зараз вони вирішили скоротити видобуток нафти, що підштовхне ціну вгору. Отже, інфляція піде вгору, і світова економіка може піти в рецесію. Це дуже ризиковане і, на мій погляд, невдале рішення», - пояснив він.
 

Ще на цю тему