29 жовтня – традиційний день ганьби для російського флоту в його псевдогероїчній історії

15:08 30.10.2022

Моніторингова група редакції BlackSeaNews
та «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»

Андрій ІВАНІЧЕНКО
капітан 1 рангу (у відставці), ВМС України
спеціально для BlackSeaNews

Сколько звезд на погоны
добыли в боях,
на пустых полигонах,
в неведомых снах…

Рок-гурт «Би2», «И корабль плывет»

 

Доки славнозвісне своїми блискучими перемогами Міністерство нападу наймиролюбнішої Російської Федерації підраховує кількість знищених під час нападу на головну базу ЧФ РФ в Севастополі 29 жовтня 2022 року українських «бойових комарів-мутантів, вихованих сіоністами та чорношкірими польськими русофобами в американських лабораторіях», хотів би нагадати, що...

...у цей день, але 108 років тому – 29 жовтня 1914 року, «неодноразово ніколи не переможений» російський флот зазнав образливого ляпасу від чергових «русофобів» (на той час це були турецькі), яке увійшло в історичні анали, як «Севастопольська побудка» (це практично сучасний аналог «Чорнобаївської історії»*).

* Після 24 лютого 2022 року, з початком повномасштабного російського вторгнення в Україну, російські війська захопили аеродром біля селища міського типу Чорнобаївка Херсонської області, що знаходиться в 10 км від Херсону.

Серія подальших поразок російських військ під Чорнобаївкою зробила селу репутацію «проклятого» місця», символа знищення російських військ. Вперше вона була широко згадана 27 лютого 2022, коли українські військові розгромили там повітряний десант російських окупантів. 7 березня ЗСУ знищили там же близько 30 ворожих гвинтокрилів, а коли розгромили техніку РФ утретє, склалася громадська думка про тенденцію російських військ зазнавати поразок під Чорнобаївкою. Станом на 14 серпня 2022 року було завдано 28 таких ударів. За даними перехоплених розмов російських солдат, окупанти панікували від згадки про Чорнобаївку й масово відмовлялися йти у наступ на цьому напрямі. На тему Чорнобаївки як місця, куди ірраціонально тягне ворожі війська, і де вони раз за разом безславно гинуть. Чорнобаївка стала відомим українським інтернет-мемом, що набув широкого відображення у масовій культурі. Чорнобаївку називають «українським Бермудським трикутником».

Що ж відбулось 29 жовтня 1914 року, що за цікавим збігом обставин згадалось нам сьогодні?

Рано вранці 29 жовтня 1914 року турецький флот силами лінійного крейсера (флагман флоту Османської імперії Yavuz Sultan Selim, раніше германський SMS Goeben), двох легких крейсерів, мінного крейсера, чотирьох есмінців фактично зайшли у наскрізь «охороняємі» бази Чорноморського флоту: Одесу, Феодосію, Новоросійськ і Севастополь і нанесли потужний артилерійський удар по російським кораблям, портовій інфраструктурі, замінували фарватери.

Результатом стала втрата росіянами 3 бойових кораблів, 8 торгівельних суден (один пароплав був навіть захоплений в полон), знищена та пошкоджена портова інфраструктура .

Тільки в Севастополі за ранок 29.10.1914 втрати серед моряків склали 85 вбитих, 40 поранених, 76 полонених (військова статистика російська та офіційна – тобто недостовірна, як і завжди).

Турецький флот втрат не мав від слова «взагалі»... Навіть наступного дня, коли росіяни вийшли в море та декілька днів шукали турецьку ескадру для помсти – нікого і нічого не знайшли. Ще один позабутий День Ганьби Російської Імперії і блискуча операція, повторена українськими силами опору 108 років потому!

Отже, за 108 років «Севастопольска побудка» повторилася для неоімперського флоту Путіна – колоса на глиняних ногах... 

І головне – так співпало, чи то так вже написано десь на скрижалях історії, але після «Севастопольскої побудки» 1914 року Російська імперія проіснувала ще лише рівно три роки, гучно розвалившись у жовтні (листопаді) 1917... 

Не маю навіть і сумнівів, що «Севастопольська побудка» зразка жовтня 2022 року є передвісником такого ж варіанту розвитку подій, але плекаю надію, що це станеться набагато раніше, тому що весною українцям вже городи треба садити :)

 

 

Від редакції:

Додамо, що 29.10.1955 року в Севастополі сталася ще одна надзвичайна подія на Чорноморському флоті: о 1 годині 31 хвилині під корпусом флагмана Чорноморського флоту лінійного корабля «Новоросійськ» з правого борту в носі пролунав вибух, за оцінками рівний 1000—1200 кг тринітротолуолу. Була оголошена бойова тривога, корабель почав кренитися, і о 4:15 перекинувся через лівий борт. Сотні людей, вишикуваних на палубі, впали у воду і були накриті корпусом лінкора. 

Причини вибуху і по теперішній час не з'ясовані. Офіційний висновок свідчив, що причиною загибелі «Новоросійська» стала донна магнітна міна, залишена німцями в 1944 році. Попри це, багато хто вважає, що корабель був підірваний італійськими диверсантами. Є свідчення, що того дня зовнішній рейд не охоронявся, а шумопеленгаторні станції не працювали. Версія диверсії вона і витала в повітрі по причині того, що цей корабель до передачі Чорноморському флоту по репарації носив італійську назву Giulio Cesare в складі ВМС Італії.

Загибель лінкора, який на той момент вважався чи не найпотужнішим кораблем радянського флоту, привела до перестановок у вищому керівництві радянського ВМФ. Подія, що сталася, була державною таємницею, і у радянських засобах масової інформації про неї не було ані слова. У 2013 році ветеран італійського підрозділу бойових плавців «Гамма» визнав, що італійські військові причетні до затоплення лінкора «Новоросійськ».

Фото: wikimedia.org