Втрати РФ у Севастопольській бухті: у строю залишається лише один корабель із ППО – ЗМІ

09:30 30.10.2022

Чорноморський флот РФ в окупованому Севастополі, атакований вранці 29 жовтня, міг зазнати серйозніших втрат, ніж були офіційно заявлені. 

Росія підтвердила лише пошкодження пожежею тральщика «Іван Голубець», але низка повідомлень вказує й на пошкодження фрегата «Адмірал Макаров, пише ZN.UA.

Фрегат став новим флагманом ЧФ Росії після знищення українськими військовими крейсера «Москва». Після атаки у корабля пошкоджені обидві надбудови, виведено з ладу радіолокаційне обладнання, системи управління вогнем та зв'язку, повідомляють росЗМІ з посиланням на джерела в Міністерстві оборони.»

Поверхневі пошкодження також могли отримати великий десантний корабель (ВДК) і кілька допоміжних суден, пошкоджено одне транспортне судно. Також повідомлялося про знищення десантного катера проєкту «Серна» або ракетного проєкту «Блискавка», за іншою версією, постраждав не катер, а вантажне судно.

Можливо, знищено сховище палива (у момент удару воно було заповнене наполовину) та складські споруди на березі. Співрозмовники журналістів у штабі Чорноморського флоту повідомили про чотирьох-сімох загиблих та 15-20 поранених. Постраждали переважно вахтові.

На ремонт «Адмірала Макарова», за наявності комплектуючих, потрібно від двох до трьох тижнів. Якщо необхідного обладнання немає, ремонт може тривати півтора-два місяці. Зараз у Чорноморського флоту РФ у строю залишається фактично лише один корабель із серйозною ППО.

Росія звинувачує в атаках Україну, а допомагали ЗСУ начебто інструктори із Великої Британії. За версією РФ, атакувати Севастопольську бухту могли за допомогою повітряних та надводних дронів. За словами джерел журналістів, атака 29 жовтня демонструє «втрату РФ ініціативи на морі».

Нагадаємо, вранці 29 жовтня в окупованому Росією Севастополі пролунала серія вибухів. «Губернатор» міста Міхаіл Разовзжаєв завив про «успішне збиття ППО всіх українських дронів та одного надводного безпілотника». Проте в місті відключили камери відеоспостереження та перекрили Севастопольську бухту.

Згодом стало відомо про пошкодження Балаклавської ТЕС та морського тральщика «Іван Голубець». Росія використала інцидент як привід для виходу з угоди про експорт українського зерна.
 

Ще на цю тему