Україна готова продовжувати відвантажувати зерно, попри погрози РФ заморозити угоду

12:30 30.10.2022

Україна залишається надійним партнером для цивілізованого світу та готова продовжувати оперативно збирати та відвантажувати агропродукцію для забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

Як пише ZN.UA, про це повідомили у Міністерства інфраструктури.

У такий спосіб там прокоментували відмову Росії продовжувати дію зернової угоди на невизначений термін.

«Хочемо наголосити, реалізація ініціативи несе виключно гуманітарний характер. Саме тому українська сторона не зупинила коридор, навіть попри російські атаки 23 липня (наступного дня після підписання), 23 вересня – на порт «Одеса», а також нещодавні атаки на енергетичну інфраструктуру, які знеструмили портову інфраструктуру», - йдеться у повідомленні.

З 1 серпня Україні вдалося експортувати понад дев’ять мільйонів тонн продовольства, з них понад п’ять мільйонів тонн – до країн Африки та Азії. В рамках продовольчої програми під егідою ООН до країн, що перебувають на межі голоду, відправили 190 тисяч тонн української пшениці.

29 жовтня у Росії заявили, що призупиняють участь у зерновій угоді на невизначений термін. У РФ звинуватили Україну та Велику Британію в «атаках» на територію окупованого Севастополя, внаслідок яких пошкодження дістали тральщик «Іван Голубець» і, можливо, новий флагман ЧФ Росії – фрегат «Адмірал Макаров».

Україна нагадала світові, що попереджала про спроби Росії зірвати угоду, і закликала всі держави вимагати від РФ припинити голодні ігри та повернутися до своїх зобов’язань. Туреччина та ООН повідомили, що залишаються у контакті з РФ з цього питання. В ООН також закликали сторони угоди утриматися від дій, які можуть нашкодити їй.
 

Ще на цю тему