Росіяни навмисно перекрили постачання води до Миколаєва

19:40 25.10.2022

Росіяни навмисно підірвали в кількох місцях водопровід від Дніпра до Миколаєва, через який місто отримує питну воду, і не пускають ремонтні бригади. 

Про це йдеться в розслідуванні BBC, пише ZN.UA.

Журналісти виявили щонайменше два місця підриву водопроводу та розташування поруч російської військової техніки.

Так, на супутникових знімках журналісти виявили російські танки неподалік одного з пошкоджень водопроводу.

Журналісти показали знімки військовим експертам. І вони звернули увагу, що поруч немає жодних слідів пострілів чи «прильотів». Тож вірогідність випадкового влучання надзвичайно мала. До того ж вони майже абсолютно впевнені, що водопровід зруйнували за допомогою вибухівки.

Джерело журналістів у Миколаєві повідомило, що цей підрив відбувся ще 12 квітня, і з того часу окупанти не пускають на місце пошкодження ремонтні бригади.

Крім цього, BBC знайшла місце ще одного пошкодження водопроводу. І на супутникових знімках журналісти також виявили російську військову техніку безпосередньо біля труби.

Опитані експерти ООН зазначають, що дві окремі точки підриву водопроводу свідчать про те, що росіяни навмисно перекрили постачання води до Миколаєва.

Вони наголошують, що це злочин, який порушує Міжнародне гуманітарне право.

Відповідальність за порушення норм міжнародного гуманітарного права є юрисдикцією Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

До таких злочинів відносяться:

  • агре́сія (застосування збройної сили однією державою проти суверенітету, територіальної цілісності чи політичної незалежності іншої держави, або будь-яким іншим чином, несумісним зі Статутом ООН). За злочин агресії індивід може бути притягнений до міжнародної кримінальної відповідальності.
  • злочини проти людяності (категорія міжнародних злочинів, що полягають у широкомасштабному або систематичному нападі на будь-яких цивільних осіб з метою проведення політики держави або організації, спрямованої на скоєння такого нападу, або з метою сприяння такій політиці);
  • геноцид (міжнародний злочин, який полягає в діях, що вчиняються з наміром знищити повністю чи частково будь-яку національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку);
  • воєнні злочини (серйозні порушення міжнародного гуманітарного права (договірного та звичаєвого), за які на міжнародному та національному рівні встановлена кримінальна відповідальність фізичних осіб. Належить до міжнародних злочинів, за які будь-яку особу може притягувати до відповідальності будь-яка держава (універсальна юрисдикція). Воєнні злочини можуть мати місце тільки в період збройного конфлікту та у зв’язку зі збройним конфліктом. Перелік діянь, які кваліфікуються як воєнні злочини, міститься у ст. 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, нагадує видання.

Відповідно до Конвенції про незастосовність строку давності до воєнних злочинів і злочинів проти людства 1968 р., до воєнних злочинів строки давності не застосовуються.
 

Ще на цю тему