Українське Дунайське пароплавство попередньо домовилося про рейдову перевалку в порту Констанца

14:40 21.10.2022

ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» (УДП) досягнуло рамкової домовленості з TTS Group S.A. щодо можливості здійснення перевалки на рейдових стоянках порту Констанца (Румунія). 

Про це повідомив в.о. генерального директора УДП Дмитро Москаленко, пише видання Порти України.

Перша зустріч відбулася з представниками румунської TTS Group S.A. Група компаній володіє найбільшим річковим флотом на Дунаї, який налічує майже півтисячі суден (800 тис. тонн). У TTS власні термінали у Констанці та 7 річкових портах Дунаю. Групі компаній також належать 8 плавкранів. Партнери підтвердили можливість здійснення перевалки на рейдовій стоянці Констанци за схемою баржа—судно, УДП отримала відповідні цінові пропозиції”, — написав Москаленко у Facebook.

За словами керівника УДП, рейдова перевалка дозволить пароплавству значно пришвидшити обертання флоту. Адже очікування в черзі на розвантаження у терміналі порту зазвичай забирає занадто багато часу. Але найголовніше, УДП зможе пропонувати власникам вантажів (українським аграріям або трейдерам) увесь логістичний ланцюжок «під ключ» — від перевалки в річковому порту до завантаження на морські судна.

Нова логістична модель УДП успішно конкурує з прямими відправками морських суден з Ізмаїлу. Адже українські річкові порти не можуть обслуговувати судна великого тоннажу, які здатні заходити у Констанцу”, — наголосив він.

Під час перемовин з представниками TTS Group S.A. також обговорювалися перспективи інших напрямків взаємодії. У групи компанії величезна база вантажів, яка навіть більше, ніж провізна спроможність флоту. Це відкриває можливості для кооперації з партнерами.

Москаленко зазначив, що наразі діяльність УДП найбільше пов’язана з Румунією.

Понад половина вантажів цього року доставлена нашими суднами у румунські порти. І ми зацікавлені у пошуку в Румунії нових можливостей, проєктів та надійних партнерів”, — наголосив він.

ПрАТ «УДП» здійснює річкові вантажоперевезення по Дунаю та морські вантажоперевезення. До складу вантажного річкового флоту входять 75 самохідних та 245 несамохідних суден. Морський вантажний флот представлений сімома суднами дедвейтом 3,3-4 тис. тонн (шість суховантажів типу «Ізмаїл» та один танкер «Десна»). Основу вантажів складає металургійна сировина, що постачається до придунайських країн. Річковий пасажирський флот компанії представлений теплоходами «Молдавія», «Україна», «Дніпро» та «Волга».

Флот УДП у 2021 році збільшив перевезення вантажів порівняно з 2020 роком на 3,8% — до 1,37 млн тонн. У тому числі, перевезення річковим флотом УДП минулого року зменшилися на 0,9% — до 1,08 млн тонн.

TTS Group займається транспортуванням агропродукції, мінеральної сировини та хімічних речовин по річці Дунай і здійснює перевалку вантажів у порту Констанца. Компанія управляє найбільшим флотом барж на Дунаї загальною місткістю 800 тис. тонн. Потужності зберігання зерна у порту Констанца становлять 110 тис. тонн.

TTS перевезла понад 1 млн тонн вантажів до/з України після початку війни, причому зернові становили трохи менше половини цього обсягу.
 

Ще на цю тему