Шостий зафрахтований ООН балкер зайшов до порту Чорноморськ

11:40 19.10.2022

Балкер Pangeo (прапор — Ліберія), зафрахтований Всесвітньою продовольчою програмою ООН (World Food Programme — WFP) в рамках Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування прибув до порту Чорноморськ під завантаження пшеницею. 

Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури, пише видання Порти України.

Балкер, який доставить 40 тис тонн пшениці для жителів Ємену — це вже шосте зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН судно в рамках допомоги країнам у боротьбі з продовольчою кризою. Перші п’ять суден доставили понад 120 тис. тонн пшениці до Ефіопії, Сомалі, Ємену та Афганістану”, — вказала прес-служба.

Тим часом у Кенії розвантажується 51,4 тис тонн української пшениці з балкера Super Henry (прапор — Панама). Це перше судно з тих, які вже експортували пшеницю для потреб цієї країни.

Для нас залишається пріоритетом забезпечення країн Африки та Азії українським зерном та олією. На сьогодні вже експортовано понад 4,3 млн тонн продовольства до країн цих континентів. Насичення ринку українською агропродукцією — це те, що ми можемо і робимо, щоб запобігти продовольчій кризі в світі. Всі портові служби в поточних умовах працюють на повну потужність з метою оперативного завантаження зерновозів та танкерів”, — прокоментував заступник міністра інфраструктури Юрий Васьков.

Також у вівторок, 18 жовтня, в рамках реалізації «зернової ініціативи» з портів Одеса, Чорноморськ та «Південний» вийшли чотири судна. На їх борту 50 тис. тонн агропродукції для країн Азії.

Загалом станом на 18 жовтня в рамках зернової ініціативи морські порти Одеса, Чорноморськ та «Південний» відправили 353 судна, на борту яких 7,8 млн тонн агропродукції для країн Азії, Європи та Африки.

Наприкінці липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Аналогічну угоду ООН та Туреччина підписали з Росією. Угоди діятимуть протягом трьох місяців із можливістю продовження.

Перше завантажене судно в рамках Ініціативи вийшло з Одеського порту 1 серпня. Перше судно під завантаження зайшло до порту Чорноморськ 7 серпня і залишило порт 13 серпня.

Перше зафрахтоване WFP судно в рамках Ініціативи прибуло в Африку наприкінці серпня. Балкер Brave Commander доставив до порту Джибуті 23 тис. тонн української пшениці, яку після розвантаження відправили в Ефіопію.
 

Ще на цю тему