У Молдову прибули міжнародні аудитори вивчити борг перед «Газпромом»

11:20 19.10.2022

До Молдови прибули представники двох аудиторських компаній Wikborg Rein Advokatfirma AS та Forensic Risk Alliance & Co з Норвегії та Британії, які проводитимуть аудит заборгованості Moldovagaz перед российским «Газпромом».

Про це повідомило молдовське видання Newsmaker, пише Європейська правда.

За чотири дні візиту вони вивчать фінансову звітність та договори з російською стороною, укладені, зокрема, до утворення Moldovagaz.

Як повідомило Агентство публічної власності 18 жовтня, команди аудиторських компаній пробудуть у Молдові до 21 жовтня.

"Британські та норвезькі експерти вивчать фінансові документи та угоди, які Молдова укладала протягом багатьох років з російською стороною, у тому числі ще до створення Moldovagaz. Це необхідно для того, щоб зрозуміти, як сформувався історичний борг правобережжя за газ, закуплений у РФ", - розповіли в агентстві.

Як повідомили у відомстві, до кінця року аудиторські компанії мають подати перший звіт про аудит.

11 серпня Молдова уклала контракт із компаніями з Норвегії та Британії на проведення аудиту боргів Moldovagaz. 

У жовтні минулого року в "Газпромі" заявили, що у Moldovagaz, дочки "Газпрому", накопичився історичний борг - $709 млн. При цьому сам борг - $433 млн, решта - пеня за прострочення платежів. 

Молдовська влада заявила, що визнає борг, лише якщо його підтвердить незалежний аудит. 

Очікувалося, що Moldovagaz та "Газпром" підпишуть договір про врегулювання історичної заборгованості до 1 травня, після проведення незалежного аудиту. 

Однак влада Молдови заявила, що через війну в Україні незалежний аудит провести не вдасться, оскільки великі аудиторські компанії не захотіли брати участь у конкурсі, щоб не надсилати своїх співробітників до Молдови.

Влада Молдови попросила у пыдсанкцыйного россыйського ПАТ "Газпром" відстрочку аудиту та підписання угоди про врегулювання заборгованості.

Докладно з переліком російських підприємств під санкціями можна ознайомитись у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, ЄС, Канади, Великобританії та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему