Греція і Туреччина обмінялися звинуваченнями через 92 оголених мігрантів на кордоні

10:40 18.10.2022

Туреччина і Греція в понеділок обмінялися взаємними звинуваченнями через 92 мігрантів, які були виявлені грецькою владою роздягненими на спільному кордоні двох країн.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Ekathimerini.

Грецький міністр міграції Норіс Мітаракіс в суботу опублікував у Твіттері фотографію оголених мігрантів, деякі з яких мали тілесні ушкодження, звинувативши Туреччину в тому, що вона виштовхала їх до Греції і роздягла догола перед тим, як це зробити. Ця заява спонукала Фахреттіна Алтуна, директора з комунікацій президента Туреччини, звинуватити Грецію в тому, що вона займається "фейковими новинами".

У понеділок міністр закордонних справ Туреччини знову відкинув звинувачення і звинуватив Афіни в "безсоромній і безрозсудній" поведінці. Він також звинуватив країни Євросоюзу в тому, що вони заохочують Грецію, члена ЄС, до "наклепу" на Туреччину.

Речник грецького уряду Янніс Іконому, тим часом, звинуватив Туреччину в тому, що вона "продовжує відкрито інструменталізувати мігрантів і навіть з безпрецедентними і немислимими практиками варварства".

Обмін звинуваченнями відбувається в той час, коли напруженість у відносинах між двома сусідами зростає, коли обидві країни обмінюються взаємними звинуваченнями в порушенні повітряного простору, а Туреччина звинувачує Грецію в мілітаризації островів в Егейському морі в порушення міжнародних договорів і погрожує можливими військовими діями.

Грецька поліція заявила в суботу, що поліцейські знайшли мігрантів абсолютно голими в п'ятницю, "деякі з них мали тілесні ушкодження". Вони в'їхали в країну на пластикових човнах, щоб перетнути річку Еврос - відому в Туреччині як Мерік - яка утворює кордон між двома країнами.

"Ця нелюдська поведінка є ганьбою для цивілізації, і турецьке керівництво, замість того, щоб звинувачувати інших у тому, що відбувається на її території, має розслідувати інцидент, покарати безпосередньо причетних і виконати свої зобов'язання за Спільною декларацією з ЄС", - заявив речник грецького уряду, маючи на увазі угоду 2016 року щодо припинення прибуття біженців.

Туреччина регулярно звинувачує Грецію в тому, що вона насильно виштовхує мігрантів, які потрапляють в країну по суші і морю. Турецька берегова охорона часто поширює відеозаписи таких виштовхувань.

Греція звинувачує Туреччину, яка приймає найбільшу кількість біженців у світі, в "проштовхуванні" мігрантів з метою тиску на ЄС.

Агентство ООН у справах біженців заявило, що "глибоко засмучене шокуючими повідомленнями", засудивши "принизливе поводження" і закликавши до розслідування.

Ще на цю тему