Ердоган і Путін на зустрічі в Астані обговорили енергетику й Україну

19:00 13.10.2022

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і президент РФ Владімір Путін 13 жовтня зустрілися в Астані на полях регіонального саміту.

Як пише Європейська правда, про це повідомляє Anadolu та російські ЗМІ. 

Зустріч проходила після загальних дебатів саміту за закритими дверима. 

У своєму зверненні до учасників саміту перед зустріччю Ердоган заявив, що прагне посприяти якнайшвидшому припиненню війни між РФ і Україною, попри всі труднощі. 

"Я багато разів казав, що справедливий мир можливо забезпечити лише дипломатичним шляхом. У війні не буде переможців, а за умов справедливого миру немає тих, хто програв", - заявив Ердоган.

Днями глава МЗС Туреччини закликав до якнайшвидшого "життєздатного" перемир’я, але зазначив, що цей мир не має передбачати територіальних поступок з боку України.

Ердоган також зазначив, що хоче розширювати транспортування російських добрив і зерна до країн, що розвиваються, через Туреччину. "Кроки, до яких вдаються Туреччина і Росія, можуть турбувати певні кола, але це покращить становище бідніших країн", - цитує його Anadolu.

Путін заявив, що Туреччина зараз є "найнадійнішим маршрутом постачання газу до Європи", та що Туреччина могла би cтати "хабом" для продажу російського газу третім країнам і там могли би формуватися ціни на газ. 

Як випливає із заяв сторін, обговорювали також запуск у 2023 році першого блоку АЕС Аккую у Туреччині в Мерсіні, яку будують за російським проєктом. 

Лідер Туреччини неодноразово заявляв, що сподівається організувати зустріч Путіна і президента України Володимира Зеленського для переговорів. Нещодавно Зеленський підписав указ, який забороняє будь-які переговори з Путіним.
 

Ще на цю тему