В Румунії відремонували та сертифікували сирійське судно, що знаходиться під санкціями США  - Центр Myrotvorets

17:20 13.10.2022

Сирійське судно FINIKIA (IMO: 9385233, MMSI: 468395000, Call Sign: YKRO, Flag: Syria [SY]) є систематичним порушникомДержавного кордону України.

Незаконні суднозаходження цього судна в порти окупованого Криму описані в 19 публікаціях на інформаційному порталі Центру Myrotvorets.

Коли 25.08.2022 FINIKIA вийшла з сирійського порту Латакіа, вказавши порт призначення Мідіа (Румунія), ми проіформували МЗС України про те, що FINIKIA планує пройти докове обслуговування та сертифікацію для подальшого судноплавства за аналогією з іншим сірійським порушником:

Аналітичні прогнози щодо намірів та подальших дій державного сирійського судновласника незабаром повністю підтвердилися.

Судно було прийнято на верфі в Неводарі, де були здійснені ремонтні роботи, оформлені сертифікати Cargo ship safety construction, Safety manning document, International Anti-fouling System Certificate, проведені сюрвейерський огляд International Naval Surveys Bureau та інспекція румунським порт-стейт-контролем за Паризьким і Чорноморським Меморандумами.

За сприяння румунської влади санкційне сирійське судно тепер має всі документи для здійснення піратських рейсів в окупований Крим та вивезення звідти зерна, вкраденого російсько-фашистськими загарбниками на тимчасово окупованих територіях України.

Як прогнозували в Центрі Myrotvorets, FINIKIA спочатку направилась в порт Кавказ для замітання слідів, без проведення вантажних операцій, а потім прийшла для завантаження зерном в окупований російсько-фашистськими загарбниками Севастополь.

За даними Центру Myrotvorets, в Румунії зосереджене потужне сирійське судноплавне лоббі, зокрема ще у 2016 році вийшло журналістське розслідування на цю тему.

Центр Myrotvorets попереджав МЗС України про цю ситуацію по наявних офіційних та неофіційних каналах, зокрема 31.08.2022 на зустрічі з експертною мережею Кримської Платформи про це повідомив наш представник.

Центр Myrotvorets важає позицію влади Румунії неприйнятною і недружньою щодо нашої держави, а дії МЗС України у цьому питанні непрофесійними та недалекоглядними.

Як засіб масової інформації та дослідно-аналітична організація, Центр Myrotvorets з даного питання виконав свою роботу повністю. 

«Вважаємо, що робота в даному кейсі, що має важливі і неприйнятні для нашої держави наслідки, була провалена бездіяльністю саме з боку МЗС.
Звертаємось до міністра Д. Кулеби з пропозицією здійснення перевірки діяльності співробітників міністерства, які відповідають за даний напрям роботи, - пише видання.

«Пропинаемо "розробити та реалізувати план дій з розв’язання даної ситуації, зокрема викликати Посла Румунії в Україні і вручити йому ноту, та звернутися до США з проханням розглянути питання застосування санкцій за законом Цезаря до осіб, які сприяли отриманню морських документів судном-порушником, що належить державній сирійській компанії та реалізує політику асадівського режиму.

Сподіваємось на вирішення ситуації та подальшу ефективну співпрацю нашого Центра і Міністерства», - додає Центр Myrotvorets.
 

Ще на цю тему