Глава МАГАТЕ Гроссі після переговорів із Путіним повертається до Києва

11:00 13.10.2022

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі 12 жовтня повідомив, що повертається до Києва для продовження переговорів щодо Запорізької атомної електростанції.

Як повідомляє Європейська правда, про це Гроссі написав у Twitter.

"За домовленістю з президентом України після зустрічей у Санкт-Петербурзі повертаюсь до Києва. Робота зі створення зони ядерної безпеки довкола Запорізької атомної електростанції триває", – йдеться в дописі.

Напередодні, як повідомлялося, гендиректор МАГАТЕ зустрівся з президентом Росії Владіміром Путіним у Санкт-Петербурзі.

Минулого тижня Путін підписав указ, відповідно до якого захоплену окупантами ЗАЕС буде віддано Росії. Оскільки Україна не визнає анексії, це рішення фактично не має жодної сили. МАГАТЕ також вважає станцію українською.

Ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Після нетривалої місії на ЗАЕС експерти МАГАТЕ представили звіт, у якому підтвердили, що Росія розмістила "військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях станції. А рада керуючих Агентства ухвалила резолюцію із вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції.
 

Ще на цю тему